Zupa jest modyfikacją przepisu z 1898r pochodzącego z książki Marii Czarnowskiej „Jarska kuchnia”. Przepis zatytułowany był: „Zupa ziołowa wedle przepisu słynnego przyrodnika i podróżnika Humboldta”. W oryginalnym przepisie zupę zagęszczało się zasmażką z mąki i masła oraz dodawało się surowe żółtka i gotowane jaja.
Po garści:
Bluszczyk Kurdybanek
Krwawnik
Komosa biała
Stokrotki
Szczaw
Tasznik pospolity
Pokrzywa
4 łyżki śmietany z nerkowców i nagietka.
Do podania:
Grzanki z chleba żytniego na zakwasie
Płatki drożdżowe nie aktywne
Olej konopny
Świeżo zebrane zioła oczyść i przełóż do garnka zalewając je około 3 litrami wody. Gotuj aż zioła zmiękną. Następnie przecedź je na grubym sicie. Dodaj 4 łyżki śmietany z nerkowców i nagietka.
Podawaj z grzankami z chleba żytniego na zakwasie, posypane płatkami drożdżowymi i polane olejem lnianym