Por, przywędrował do Polski w towarzystwie ziemniaka w XVI wieku. Surowego pora używano w cela leczniczych – pomagał bowiem w gojeniu się ran, przy zatruciach pokarmowych i w chorobach nerek. W kuchni Polskiej, serwowany głównie w formie sałatki, zupy czy zapiekanki. Przepisów na zupę z porów jest chyba tyle, ile książek kucharskich! Jadwiga Kłossowska, w swojej książce „Obiady dla Kowalskich”, proponuje przyrządzenie zupy z 50 dag porów, 1 łyżeczki masła, wywaru z włoszczyzny, 1 łyżki mąki, 1 łyżki masła, 1 szklanki mleka, 2 żółtek i gałki muszkatołowej. Natomiast, w kolejnej książce swojego autorstwa, zatytułowanej o ironio! : „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora”, do wykonania zupy porowej jako jeden ze składników, proponuje… margarynę „Palmę” 🙂
My, proponujemy nieco zdrowszą wersję zupy porowej. Mamy nadzieję, że przypadnie ona Wam do gustu.
Składniki:
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 2 litry wywaru jarzynowego
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 jogurt wegański z nerkowców ( polecamy z całego serca planton, ponieważ jest to jogurt, robiony z wielkim serduchem przez naszych przyjaciół 🙂
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- nać pietruszki
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy podsmaż na nim pokrojone w talarki pory.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmażone pory przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i zalej całość bulionem.
- Gotuj do momentu aż ziemniaki zmiękną.
- Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podawaj z łyżką jogurtu z nerkowców i pietruszką.
Smacznego 🙂