Wzięło nas na pomidory 🙂 dziś nieco inaczej niż zwykle. Ciekawe czy Wam też zasmakują?
Składniki:
2 szklanki sorgo
1 cebula
1 bakłażan
1 cukinia
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
5 słodkich dojrzałych pomidorów
cytryna
2 łyżki miodu
sól
pieprz
koperek
orzechy z nerkowca
Wykonanie:
Sorgo ugotować w litrze wody. Ostudzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną w talarki cukinię i pokrojonego w kostkę bakłażana. Jeżeli nie lubisz gorzkości bakłażana przed uduszeniem go na patelni najlepiej wcześniej nieco posolić aby puścił wodę – wówczas straci nieco smak goryczki.
Do podduszonych warzyw dodaj pieczarki i mocno posól całość aby pieczarki puściły wodę.
Dodaj sparzone i obrane ze skórki pomidory i duś całość na wolnym ogniu przez 20 minut. .
Po tym czasie zblenduj wszystko na gładką masę i dopraw do smaku cytryną, odrobiną miodu, solą i pieprzem. .
Dodaj ugotowane sorgo i udekoruj pietruszką oraz startymi orzechami nerkowca.
Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam do nowej książki „Zdrowi z Natury” która już niedługo ukaże się nakładem wydawnictwa.