Przepis pochodzi z książki „48 obiadów bezmięsnych i dań kolacyjnych na sezon letni i zimowy”. według opracowania Julii Orzechowskiej instruktora gospodarstwa domowego.

Jak pisze autorka we wstępnie :

Wobec braku praktycznej książki kuchni jarskiej, a z własnego doświadczenia wiedząc, że ułożenie menu jarskiego wymaga pewnego zastanowienia, na co zwykle brak czasu i wreszcie, dysponując w ostat­niej chwili, zapomina się o układzie odżywczym pokarmów, wydaję tę książkę, aby przyjść paniom z pomocą w ich codziennych kłopotach.

Nie podaję obiadów wykwintnych, raczej skromniejsze, lecz sta­ rałam się je ułożyć w ten sposób, by każdy zawierał mniej 'więcej wszystkie odżywcze składniki, potrzebne do normalnego rozwoju orga­ nizmu.

Nie wątpię, że są pewne braki, lecz sądzę, że nie wpłyną one ujem­ nie na wartość tej książki i moje dobre chęci i zamiary chociaż częścio­ wo Panie wykorzystają.

AUTORKA.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/8 litra śmietany

Wykonanie:

Ugotować smak z włoszczyzny, obrane i pokrojone w pa­ ski ogórki udusić na maśle, smak przecedzić, włożyć kartofle pokrojone w plasterki, ogórki i gotować aż kartofle będą mięk­ kie, potem zaprawić śmietaną. O ile zupa za mało kwaśna, do­ dać rosołu ogórkowego.

Zamiast kartofli, można dać 12 dk. kaszy perłowej dobrze rozklejonej z masłem.