O prozdrowotnych właściwościach anyżu możecie przeczytać w artykule znajdującym się tutaj:
Poniżej przepis na pyszną zupę marchewkową z anyżem.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 6 dużych świeżych gałązek tymianku
- 5 całych anyżków
- 2 małe liście laurowe
- 1 duży ząbek czosnku,
- posiekany 1 kg młodej marchewki
- 2 szklanki wywaru z warzyw
Wykonanie:
- Masło rozpuść w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę, tymianek, trzy strąki anyżu gwiazdkowatego, liście laurowe i czosnek.
- Smaż, aż zmiękną, przez około pięć minut.
- Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i bulion. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut , aż marchew będzie miękka.
- Usuń i wyrzuć gałązki tymianku, anyż i liście laurowe.
- Delikatnie zmiksuj marchewkę z bulionem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Posyp posiekaną pietruszką i ulubionymi orzechami.