To już ostatnie chwile, na udanie się do lasu i zebranie grzybów. My, spędziliśmy wczoraj kilka cudownych godzin w lesie. Efektem tego miłego wypoczynku, był pełen kosz prawdziwków, kozaków, maślaków, rydzów, kurek i opieniek. Część z nich, zamknęliśmy na zimę w słoikach a z pozostałych, ugotowaliśmy pyszną zupę. Macie ochotę?

W przepisie, przedstawiamy alternatywną wersję dla Wegan 🙂

Składniki:

  • Grzyby leśne : prawdziwki, opieńki, rydze, kurki, maślaki – do woli!
  • bulion warzywny – 1 litr
  • ziemniaki – 6-8 sztuk
  • marchewka, obrana i starta na tarce o grubych oczkach
  • kasza gryczana – 1 szklanka
  • cebula pokrojona w pióra – 1 sztuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • masło lub olej kokosowy nierafinowany do smażenia
  • sólo himalajska
  • pieprz cayenne

Do podania 

  • koperek posiekany – 2 łyżki
  • śmietana z  mleka od szczęśliwej krowy lub śmietana z nerkowców
  • chleb żytni na zakwasie – 3 kromki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na niem cebule. Dodaj utłuczony w moździerzu czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Cebulę warto delikatnie posolić na patelni – wówczas ładniej się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż do chwili aż marchewka zmięknie.

Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Delikatnie obsmaż przez kilka minut.

Do garnka wlej bulion i zagotuj. Wrzuć do bulionu grzyby z cebulą i czosnkiem oraz obrane i pokrojone w kostki ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki zmiękną.

Wsyp do bulionu kaszę i gotuj całość przez 15-20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kiedy zupa będzie już gotowa, przelej ją na talerz, ułóż na nim kromkę chleba, na mim kleksa ze śmietany i posyp całość obficie koperkiem.