Składniki:

  • 3 szklanki suchej kaszy krakowskiej
  • 1 ½ szklanki fasoli jaś
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 ½ łyżki świeżego startego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 tofu naturalne
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka domowego octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku utłuczonego w moździerzu z solą
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie :

Dzień wcześniej namocz fasolę w wodzie oraz zamarynuj tofu. Tofu dokładnie odciśnij i osusz na ręczniku papierowym. Przygotuj marynatę: połącz ze sobą paprykę wędzoną, paprykę ostrą ocet, sos sojowy, majeranek, czosnek i oliwę – wszystko dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój w grubą kostkę i włóż do marynaty.

Następnego dnia ugotuj kaszę wraz z 1 łyżeczką masła. Fasolę ugotuj i posól pod koniec gotowania. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na maśle. Tofu podsmaż na złoty kolor. Ugotowaną fasolę połącz z tofu i cebulą. Dopraw chrzanem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Układaj w naczyniu warstwami kaszę a następnie fasolę. Śmietanę posól i zalej całość zapiekanki. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 30-40 minut. Podawaj z kimczi.