Składniki:

½ kg buraków

2 szklanki wody

pół łyżki soli kłodawskiej

3-4 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

plaster korzenia chrzanu

pół łyżeczki nasion kopru

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki nasion kminku

Wykonanie:

  • Buraki dokładnie wyszoruj i przekrój na połówki
  • Ułóż na dnie glinianego garna, dodaj pozostałe składniki i zalej całość wodą. Przykryj garnek gazą.
  • Odłóż do spiżarni na około 14 dni.
  • Po tym czasie zakwas jest gotowy

Zakwas jak sama nazwa wskazuje, należy do grupy kiszonek, które niesamowicie oddziałują na nasz organizm.

Wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu osoby osłabione chorobą (szczególnie nowotworową) lub z anemią, mogą szybko poprawić wyniki morfologii.

Duża ilość witaminy C z zakwasu nie tylko wzmacnia odporność, ale także poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zwiększa przyswajanie żelaza oraz działa jak naturalny probiotyk na nasze jelita.

Zakwas z buraków naturalnie oczyszcza organizm z trujących substancji, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi.

Ma także właściwości zasadotwórcze i doskonale odkwasza organizm oraz poprawia skuteczność wchłaniania niezbędnych witamin i składników mineralnych

Zakwas z buraków jest też niesamowitym napojem energetycznym, który szybko i widocznie dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Smacznego!