Podobno tylko książki kucharskie jako księgi historyczne nie zostały nigdy zafałszowane. Dlatego też, w naszej kuchni, korzystamy zarówno z przepisów z przepiśnika babci Bazylii i babci Niny, jak również ze starch ksiąg kucharskich takich jak ta, Uniwersalna książka kucharska” autorstwa Maryi Ochorowicz-Montanowej z 1910 roku. Glinianych garnków Ci u as co niemiara, jest też ziemianka w której owe garnce można trzymać, zatem nic tylko robić! Ale, Wy w swoich domach również możecie zrobić taki zakwas, korzystając z pięciolitrowego słoja, który po ukiszeniu barszczu możecie swobodnie przechowywać w chłodnym miejscu. 

Składniki:

1 kg mąki żytniej

2,5 litra wrzątku 

10 liści laurowych 

5 ziaren ziela angielskiego 

2 główki czosnku 

przegotowana woda 

Wykonanie:

Do glinianego naczycia przesiać przez sito mąkę. Zalać ją wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i jeszcze raz dokładnie całość wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 48 godzin. Po tym czasie, uzupełnić po sam wierz naczynie przegotowaną schłodzoną wodą i odstawić w zimne miejsce. 

Oryginalny przepis:

„Litr mąki razowej żytniej lub dwie gryzu żytniego, aparzyć kipiącą wodą na gęstoi postawić w ciepłem miejscu na 48 godzin. Gdy zacznie fermentować i ciasto rośnie do góry, zalać go ziną wodą i zostawić tak długo, aż się zupełnie sklaruje. Potem zostawić w zimnie i czerpać wierzchem, aby nie zmącić , ile razy potrzeba. Taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy, a może zastąpić barszcz burakowy, gy tego nie ma, a tylko do gotowania trzeba dodać świeże buraki, aby był różowy.”