Święta Wielkanocne już za pasem, zatem, proponujemy Wam przygotowanie własnego zakwasu na świąteczny żurek. W tych zakupionych w sklepach, niejednokrotnie znaleść możemy chemiczne dodatki, których tam zwyczajnie być nie powinno. 

Nasze prababki do Wielkanocy przygotowywały się nie tylko tworząc w swych kuchniach wyśmienite potrawy – ważne było też przygotowanie na tę uroczystość Wielkanocnego stołu

„Duży stół nakryć cienkim adamaszkowym obrusem, końce upiąć w kształcie wachlarza, tak jednak, aby szpilek znać nie było. Na środku stołu postawić duży bukiet, po bokach mniejsze, (makartowskie nadają się do tego bardzo dobrze); kto ma kwitnące kwiaty, to można postawić w fajerkach kwitnące hyacynty, kamelie i t.p. Można też ustawić kwiaty po bokach,” Tak poleca przygotować Wielkanocny stół autorka „366 Obiadów”

Kolejna autorka, w swojej książce pt: „111 doświadczeń gospodarskich”, wydanej w 1928 roku ordynuje:

„Obrus przybrać gałązkami borówek, bukszpanu, lub wil­ czych pazurów. Na środku stołu postawić baumkuch, w dwóch końcach torty, środkiem mięsiwa, jako to: 2 szynki, 1-a z podwi­ niętą skórą, przytwierdzoną korzeniem chrzanu, ostruganym w górze w kształcie kwiatu, 2-a przystrojona goździkami. Prosię pieczone, z jajkiem w pyszczku, albo roladę z prosięcia. Pieczeń wołową w galarecie. Głowiznę glazurowaną. Pasztet. Cielęcinę.

Indyka. Kiełbasy wędzone ugotowane, na okrągłym półmisku w wieniec ułożone, w środku jaja białe i farbowane. Pomiędzy mięsiwem poustawiać wazony z kwiatami, baby, placki, mazur­ki, ser w całości, masło, z którego uformować można baranka; rzodkiewkę, sałatę i serwisy z octem, oliwą, chrzanem i musztardą. W odstępach umieścić wino, piwo, wódki i likiery.

Wszystkie mięsiwa i ciasta przybrać zielonemi gałąz­ kami, brzegi półmisków otoczyć fryzowanym papierem. Nogi indyka i szynki owinąć papilotami.” 

Ach, cóż to były za czasy! Teraz, wyobraźcie sobie drodzy czytelnicy, jak pracochłonne było wówczas przygotowanie takiej uczty! Samo zrobienie sękacza (baumkuchen – z niemieckiego „ciasto drzewo”) było nie lada wyczynem!  Do tego prosię pieczone, indyki, kiełbasy, ciasta, babki mazurki… Tyle tylko, że dawniej w kuchni gospodarowała nie jedna a wiele par rąk:

„Weź dwie kopy żółtek bez zarodków i daj to ubijać dziewce w bójce do masła; tymczasem niech inna dziewka uciera wciąż w makutrze dwa funty migdałów, trzecia — wybija w nieckach mąkę z drożdżami, a czwarta — uciera w polewanej misce pięć funtów masła”.

Zatem kochani, na początek Wielkanocnego ucztowania, przepis na zakwas do żuru :

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 
  • 4 ząbki obranego czosnku 
  • 500 ml źródlanej wody 
  • 1 kromka chyba żytniego na zakwasie 

Wykonanie 

Wszystkie składniki wrzuć do słoja i zalej wodą. Odstaw  na 4-5 dni w ciepłe miejsce.