Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 szklanka kaszy quinoa
- Pietruszka natka
- 1 mała cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki babki płesznik
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Kilka gałązek bazylii
Wykonanie:
Kaszę spraż na sucho w garnku a kiedy nabierze złotego koloru przelej ją zimną wodą. Następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie (mniej więcej 2 szklanki wody),
Dynię przekrój w pół i wydrąż zostawiając ścianki grubości 1-1,5 cm.
Następnie włóż ją do gotującej się osolonej wody na 7 minut,a następnie wyciągnij i osusz.
W między czasie na patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy, po czym całość dodajemy do gotowej już kaszy.
Do farszu dodaj paprykę chili, pietruszkę, oraz babkę płesznik i raz jeszcze dokładnie wymieszaj, po czym nakładaj masę do połówek dyni i posyp je nieaktywnymi płatkami drożdżowymi
Dynię włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanegodo 200 stopni piekarnika