Zapiekanka warzywna jest może odrobinę czasochłonna ale jest to wyjątkowo smaczne i pełnowartościowe danie, zwłaszcza dla osób cierpiących na OZT oraz tych wszystkich, którzy są na lekkostrawnej diecie.

Porcja dla 6 osób

1 porcja 224 kcl

B -6,2g W-13,9g  T-5,6 g

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie szpinaku
  • ½ cukinii
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 4 małe pomidory obrane ze skóry
  • 4 białka z jajek
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz ziołowy

 

Sos:

  • 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • ½ doniczki kolendry
  • 4 kapary
  • sok z ½ cytryny
  • 1 starty na tarce ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy

Do podania:

nieaktywne płatki drożdżowe

Wykonanie:

Brokuł gotujemy na parze aż będą al dente , odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do garnka o grubym dnie wlewamy 100 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, lekko solimy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku. Całość dusimy koło 10 minut do całkowitego wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kolejno: ugotowane brokuły, komosę ryżową, szpinak z cukinią, pomidory. Całość posypujemy wędzoną papryką.

Z białek ubijamy pianę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie zalewamy nią warzywa. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zapiekankę dzielimy na 6 porcji. Każdą podajemy z łyżką sosu i posypujemy szczyptą nieaktywnych płatków drożdżowych.