To przepis ze starego przepiśnika mojej babci, też Niny. Jest bajecznie prosty do zrobienia i równie bajecznie pyszny. 

Składniki:

  • 1 kilo świeżego, nie kwaśnego sera
  • 4-5 gotowanych kartofli
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 całe jajka 

Wykonanie: 

Ser przepuścić przez maszynkę a następnie przepuścić przez maszynkę ugotowane ziemniaki. Jajka ubić z odrobiną cukru na kogel mogel. Dodać pozostały cukier, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. W małym rondelku roztopić masło, przestudzić i dodać do masy cukrowej. Połączyć wszystko razem w jenym naczyniu i dokładnie wymieszać. Masę kłaść cienką warstwą na  blasze do pieczenia. Zrobić z wierzchu kratkę i posmarować jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut.