Sezon jesienno-zimowy to okres wzmożonego zachorowania na przeziębienia. Ponad 75% tego typu infekcji ma podłoże wirusowe a tylko 25% to efekt działania na nasz organizm bakterii. Powszechnie stosowane antybiotyki zwalczają tylko bakterie nie wirusy dlatego też nieskuteczne jest ich stosowanie w przypadku grypy. Z resztą stąd pochodzi ich nazwa anti- przeciwny i bios- czyli życie.

Nie każdy z nas wie, że 95% naszej odporności znajduje się w jelitach. Tak, tak – to dzięki zamieszkującym nasze brzuchy bakteriom jelitowym jesteśmy zdrowi lub chorujemy i – co ostatnio udowodnili naukowcy – jesteśmy szczęśliwi albo popadamy w depresję.

Nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Zamieszkujących w nich bakterii jest więcej niż naszych komórek! Dlatego też aby zachować dobre zdrowie szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy nieco je „podkarmić”. Poniżej przepis na cudowny syrop budujący odporność i zapobiegający chorobą który sprawdza się i został przetestowany wielokrotnie na mojej rodzinie.

„Syrop dla flory jelitowej Nineczki Majóweczki”

  • 2 szklanki miodu
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 główka czosnku
  • ½ szklanki tartego chrzanu
  • 1 cytryna
  • 1 duża papryczka chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Natka pietruszki
  • 5 cm korzenia imbiru – startego
  • 1 płaska łyżeczka goździków zmielonych
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Miód i ocet wlej do szklanej miski i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Czosnek obierz i drobno posiekaj – dodaj do miski wraz z tartym chrzanem, kurkumą, posiekaną natką pietruszki, startym korzeniem imbiru, goździkami i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj. Cytrynę i papryczkę chili sparz wrzątkiem a następnie pokrój na drobne kawałki i dodaj do całości. Miksturę przelej do szklanego pojemnika i przykry szczelnie gazą. Pozostaw na około 7-8 tygodni raz na klika dni mieszając całość. W okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia profilaktycznie pijemy 1 łyżeczkę raz dziennie. W przypadku przeziębienia – 3 do 4 razy dziennie po 1 łyżce.

Korzyści dla zdrowia:

Kurkuma jest przyprawą o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma posiada mnóstwo antyoksydantów silnie hamujących rozwój zapalenia. Goździki działają silnie przeciwzapalnie, antyseptycznie, anestetycznie (znieczulająco), rozgrzewająco i kojąco. Cynamon zmniejsza poziom tłuszczów we krwi, podnosi wrażliwość insulinową i poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego. Zwykły cynamon zawiera związek zwany kumaryną który w większych ilościach jest toksyczny dla wątroby. Odmiana z Cejlonu go nie posiada dlatego też należy wybrać ją zamiast zwykłego cynamonu. Chili bogate jest w składnik zwany kapsaicyną który działa antyoksydacyjnie i przeciwustrojowo. Pietruszka, cytryna bogate są w witaminę C. Miód to naturalny antybiotyk o silnym działaniu bakteriobójczym. Ocet jabłkowy obfituje m.in. w potas, wspomaga działanie układu immunologicznego, zwalcza bakterie i obniża gorączkę. Chrzan i czosnek to naturalne antybiotyki.

Jeżeli jesteś zainteresowany stworzeniem własnej naturalnej apteczki, zapraszam na mój kurs „Zdrowie z Natury”  w którym pokaże Ci jak przyrządzić naturalne w pełni bezpieczne lekarstwa dla siebie i całej Twojej rodziny oraz nauczę Cię jak zadbać o swoją florę jelitową.