Składniki:
- włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
- zielony groszek
- 4 jajka od szczęśliwej kurki
- agar 2 łyżeczki
- woda 4 filiżanki (po 200 ml)
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól, pieprz do smaku
- suszony lubczyk 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy/sok z cytryny do polania
Wykonanie:
Obraną włoszczyznę oraz groszek wkładamy do garnka i zalewamy 4 filiżankami wody.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy warzywa, studzimy i kroimy w kosteczkę. Osobno gotujemy jaja na twardo ( w wersji wegańskiej oczywiście bez jajek)
Do garnka z gotującym się bulionem wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-4 minuty.
Na dnie foremki układamy przekrojone na pół jajka oraz warzywa i groszek. Zalewamy całość bulionem z agarem. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Podajemy z domowej roboty octem jabłkowym lub z cytryną.
Smacznego!