Składniki:

  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
  • zielony groszek
  • 4 jajka od szczęśliwej kurki
  • agar 2 łyżeczki
  • woda 4 filiżanki (po 200 ml)
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól, pieprz do smaku
  • suszony lubczyk 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy/sok z cytryny do polania

Wykonanie:

Obraną włoszczyznę  oraz groszek wkładamy do garnka i zalewamy 4 filiżankami wody.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Wyjmujemy warzywa, studzimy i kroimy w kosteczkę. Osobno gotujemy jaja na twardo ( w wersji wegańskiej oczywiście bez jajek)

Do garnka z gotującym się bulionem wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-4 minuty.

Na dnie foremki układamy przekrojone na pół jajka oraz warzywa i groszek. Zalewamy całość bulionem z agarem. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Podajemy z domowej roboty octem jabłkowym lub z cytryną.

Smacznego!