Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 starte ząbki czosnku
  • Ostra papryczka chili
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Kalafiora kroimy w poprzek tak aby wykroić ładne duże steki. Na patelni z masłem rumienimy kalafiora z oliwą tak aby mocno się przybrązowił z obu stron. Pod koniec pieczenia dajemy 2 łyżki masła, aby ładnie spieniło się na kalafiorze.

Marynata: do miseczki wlewamy passatę pomidorową, miód, skórkę z cytryny, wędzoną paprykę, 3 starte ząbki czosnku, sól, pieperz, sos sojowy, paparyczkę chili oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy. Smarujemy kalafiora marynatą po obu stronach. Wsadzamy kalafiora do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 20 minut.