Moja babcia, tak jak wspominałam, gotowała prosto, ale za to niewyobrażalnie smacznie. Z pod jej rąk, wychodziły przecudnej urody kopytka, gołąbki czy pierogi. Dziś, mam dla Was przepis na babcine kluski leniwe z cynamonem.
Składniki:
- 1/2 kg twarogu swojskiego
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 1/2 szklanki maki płaskurki lub samopszy
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- cynamon
Wykonanie:
Twaróg przepuść przez maszynkę lub dokładnie zagnieć rękami. Dodaj 2 żółtka, kurkumę, sól. Całość dokładnie z sobą zagnieć. Z białek ubij pianę i dodaj do twarogu.
Delikatnie wymieszaj na następnie dodaj mąkę. Ważne aby nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie, ponieważ kluski staną się zbyt twarde.
Ciasto podziel na kilka części. Podsyp stolnicę obficie mąką i uformuj z ciasta wałek o średnicy 4 cm. Nożem krój go po skore aby powstał klasyczny kształt leniwych.
W garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Polewaj nim kluski i obsyp z góry cynamonem.