Moja babcia, tak jak wspominałam, gotowała prosto, ale za to niewyobrażalnie smacznie. Z pod jej rąk, wychodziły przecudnej urody kopytka, gołąbki czy pierogi. Dziś, mam dla Was przepis na babcine kluski leniwe z cynamonem.

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu swojskiego
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1/2 szklanki maki płaskurki lub samopszy
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • cynamon

Wykonanie:

Twaróg przepuść przez maszynkę lub dokładnie zagnieć rękami. Dodaj 2 żółtka, kurkumę, sól. Całość dokładnie z sobą zagnieć. Z białek ubij pianę i dodaj do twarogu.

Delikatnie wymieszaj na następnie dodaj mąkę. Ważne aby nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie, ponieważ kluski staną się zbyt twarde.

Ciasto podziel na kilka części. Podsyp stolnicę obficie mąką i uformuj z ciasta wałek o średnicy 4 cm. Nożem krój go po skore aby powstał klasyczny kształt leniwych.

W garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj do wypłynięcia.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Polewaj nim kluski i obsyp z góry cynamonem.