Wiosna pełną parą więc dziś przepis na pyszną ziołową sałatkę. Sałatka ma niesamowite działanie prozdrowotne oczywiście dzięki warzywom jak i kolendrze i olejowi lnianemu.

Kolendra znajduje swoje zastosowanie w leczeniu stanów skurczowych jelit, w utrudnionym trawieniu oraz przy braku apetytu. Pomaga w bólach brzucha spowodowanych wzdęciami oraz przy nadmierna fermentacji w jelitach jak również w zaburzeniach związanych z przepływem żółci.

Mięta pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka. Zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci. Wykazuje działanie rozkurczowe, obniża napięcie mięśni gładkich. Przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit.Liście mięty działają również przeciwbakteryjnie. Jest ono dość silne, szczególnie w stosunku do szczepów opornych na działanie antybiotyków.

Pietruszka ma działanie silnie antyseptyczne i stosuje się ją w takich schorzeniach jak kamica moczanowa, w stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego, oraz w zaburzeniach trawiennych takich jak brak łaknienia wzdęcia, ból brzucha i atonia jelit.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 granat
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • mięta

Sos:

  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

Warzywa dokładnie pokroić w kostkę. Zioła posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i obsypać owocem granatu. Podawać z sosem z wyciśniętej cytryny i oleju lnianego.

Jeszcze na koniec o chyba najważniejszym składniku tej sałatki czyli oleju lnianym:

  • Regularne spożywanie oleju lnianego może zredukować podatność na alergie (dr Donald O.Rudin)
  • Olej lniany i siemię lniane chroni przed zwapnieniem arterii (arterioslerozą) i dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i udaru ( dr Paul J.Nestel)
  • Olej lniany uspokaja hiperaktywne dzieci ( ADHD) ( dr Kalpana Jishi)
  • Spożywany codziennie obniża ciśnienie krwi ( dr J. David Spence)
  • Dzięki siemieniu lnianemu i olejowi lnianemu można zahamować wzrost komórek rakowych piersi (dr Lilian Thompson)
  • Olej lniany i siemię lniane obniża poziom cholesterolu i dzięki temu ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca (dr David Jankins)
  • Siemię lniane i olej lniany chronią przed nowotworem jelita grubego (dr Mazda Jenab)
  • Spożywanie siemienia lnianego i oleju lnianego chroni przed wystąpieniem cukrzycy i reguluje poziom cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę (dr Stephen Cunnane)
  • Olej lniany łagodzi reakcję zapalną (prof. William Clark)
  • Składniki lnu działają uśmierzająco w przypadku problemów ze skórą ( Uniwersytet Justusa Liebiga)
  • Siemię lniane i lignany zawarte w lnie zapobiegają powstawaniu nowotworów, a nawet hamują ich rozprzestrzenianie się w organizmie ( dr Kailash Prasad)
  • Olej lniany i siemię lniane pomagają w schorzeniach nerek ( naukowcy z Uniwersytetu George`a Washingtona)
  • Siemię lniane obniża wzrost nowotworu prostaty ( dr Wendy Demark)
  • Olej lniany i siemię lniane poprawiają stan psychiczny, uśmierzają psychiczne cierpienie, depresję, schizofrenię i lęki ( dr Donald O. Rudin)
  • Siemię lniane uśmierza dolegliwości związane z menopauzą ( naukowcy z Quebec w Kanadzie)

UWAGA: Zawarty w oleju lnianym kwas tłuszczowy Omega 3 łatwo wchodzi w związki z innymi składnikami oleju i powietrzem, przez co się dezaktywuje. Nabiera wtedy gorzkiego smaku i zaczyna pachnieć rybą. Ten proces ulega przyspieszeniu pod wpływem światła słonecznego i ogrzewania. Taki olej gorzknieje szybciej niż informuje o tym data na etykiecie.

Więcej na temat oleju lnianego i innych prozdrowotnych roślin dowiecie się z książki “Zdrowi z Natury” która już niedługo ukaże się nakładem wydawnictwa BOSZ.