Sezon truskawkowy w pełni, zatem dziś proponujemy Wam powojenny przepis na konfiturę z truskawek:

Wziąć 400 g truskawek oczyszczonych z kielichów, wypłukać w zimnej wodzie, położyć na sito, aby ociekły;

Cu­kru 3 szklanki i wody tyle, ile w cukier wsiąknie, albo pół szklanki usmażyć na bardzo gęsty syrop, wsypać truskawki do gorącego syropu, niech mocno się zagotują, wstrząsnąć miedniczkę;

Gdy znowu zagotuje się, zdjąć, niech pięć minut po­stoją, znowu smażyć i zdejmować, a szumować łyżką;

Gdy ja­ gody wypełnią się i będą przezroczyste, wtedy są gotowe; wy­lać ostrożnie do dużego naczynia i aż do zupełnego wystygnię­cia często potrząsać naczyniem, przez co wypełniają się jagody.

Gdy ostygną, złożyć do słoja.

Można jagody, kiedy są wypłu­kane, pokropić kieliszkiem rumu albo każdą jagodę maczać w rumie, albo postąpić, jak wyżej z malinami, posypując na noc cukrem.