Jarmuż w tym roku rośnie na naszej działce bardzo obficie. Co tydzień przynosimy jego pełny kosz. Pomysłów na jego wykorzystanie powoli zaczyna brakować:) Były chipsy z jarmużu, sok, nalewka, jarmuż kiszony… ach. Pora zatem na pesto z jarmużu:)

Składniki:

  • jarmuż – 10 dorodnych liści
  • sól kłodawska – 1 łyżeczka
  • orzechy nerkowca – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno – 1 szklanka
  • nieaktywne płatki drożdżowe – 1 łyżka

 

Wykonanie:

Liście oberwij z twardych łodyg i porwij na mniejsze kawałki. Włóż je do blendera kielichowego a następnie dodaj pozostałe składniki z przepisu. Zmiksuj całość na gładką masę. Podawaj do makaronów, jako sos do potraw lub dodatek do zielonych zup.