Składniki:

  • 3 duże selery
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 6-7 suszonych grzybków
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3  jajka od szczęśliwej kurki
  • ½ szklanki  bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól

Wykonanie:

Selery obierz, pokrój na ćwiartki, przełóż do garnka i zalej 3 szklankami wody. Dodaj suszone grzybki, masło, ziele angielski i gotuj na wolnym ogniu około godziny.

W międzyczasie pokrój cebulę w pióra i przesmaż na patelni z odrobiną soli.

Kiedy selery się ugotują, przestudź całość, odcedź i zmiksuj na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszaj wszystko i przełóż do keksówki – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piecz przez 1 godzinę w temp. 180 st. C