Najnowsze
wpisy

Zupa pomidorowa aux tomates

Zaczytuję się od wielu lat w starych książkach kulinarnych z przed 100-150 lat. Można się z nich dowiedzieć nie tylko tego co jadały nasze prababki, ale również jak wyglądało ich życie codzienne. Dziś proponuję przepis na zupę pomidorową inspirowany tym znalezionym w...

Opiekanki z grochu

Od wielu lat fascynuję się kuchnią, jej historią i wszystkim tym, co odbywało się wokół stołu. Moim ulubionym kuchennym okresem historycznym są lata 1890-1940 kiedy to książki kucharskie pisały takie damy jak Helena Mołochowiec, Marta Norkowska, Marya...

Kresowa Osada Basznia Dolna czyli never again…

Do Kresowej Osady w Baszni Dolnej trafiliśmy podczas naszego tegorocznego urlopu. Urzekła nas informacja zamieszczona na stronie internetowej restauracji, iż oto czeka weń na nas "Sezonowa kuchnia autorska, regionalna, kresowa". Bajka!  Dodatkowo, menu...

Steki z kalafiora

Składniki: 1 duży kalafior 5 łyżek oleju 3 łyżki masła Łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 4 łyżki sosu sojowego 3 starte ząbki czosnku Ostra papryczka chili 1 łyżka miodu Wykonanie: Kalafiora kroimy w poprzek tak aby wykroić ładne duże steki....

Pasztet z selera

Składniki: 3 duże selery 1 cebula 1/2 kostki masła 6-7 suszonych grzybków 2 łyżki  sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3  jajka od szczęśliwej kurki ½ szklanki  bułki tartej 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka  pieprzu 1 łyżeczka majeranku 3 liście...

Świąteczna galaretka z agarem

Składniki: włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka) zielony groszek 4 jajka od szczęśliwej kurki agar 2 łyżeczki woda 4 filiżanki (po 200 ml) liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie kilka ziarenek sól, pieprz do smaku suszony lubczyk 1 łyżeczka ocet jabłkowy/sok z...

Ciasto ze śliwkami

Najpierw przygotuj ciasto na spód, potem śliwki, a na końcu kruszonkę. Składniki śliwki, przekrojone na pół, 1kg Na spód: masło 125 g cukier 125 g szczypta świeżej wanilii jajka ekologiczne 3 szt mąka płaskurka lub samopsza 250g proszek do pieczenia 2 łyżeczki...

Lasagne wegańskie

Oboje z mężem uwielbiamy różnego rodzaju zapiekanki, dlatego też eksperymentujemy jak się da z klasycznymi daniami. Dziś postanowiliśmy sprawdzić jak będzie wyglądała lasagne w wersji wegańskiej. Zaczynamy! Składniki:  Plastry makaronu lasagne  1 kg ugotowanej...

Przeciwzapalna zupa dyniowa

Dziś przeciwzapalna zupa, polecana szczególnie osobą po przebytym OZT. Aromatyczne przyprawy takie jak kurkuma, imbir, kardamon czy cynamon działają silnie przeciwzapalnie, dzięki czemu pozwalają utrzymać trzustkę w dobrym stanie. Dodatkowo, imbir silnie podbudza...

Sernik najlepszy

To przepis ze starego przepiśnika mojej babci, też Niny. Jest bajecznie prosty do zrobienia i równie bajecznie pyszny.  Składniki: 1 kilo świeżego, nie kwaśnego sera 4-5 gotowanych kartofli 1/2 szklanki śmietany  1/2 kostki masła  1 szklanka cukru ...
Zupa pomidorowa nieco inaczej

Zupa pomidorowa nieco inaczej

Wzięło nas na pomidory 🙂 dziś nieco inaczej niż zwykle. Ciekawe czy Wam też zasmakują? Składniki: 2 szklanki sorgo 1 cebula 1 bakłażan 1 cukinia 2 ząbki czosnku 4 pieczarki 5 słodkich dojrzałych pomidorów cytryna 2 łyżki miodu sól pieprz koperek orzechy z nerkowca...

Zupa Marchewkowa Z Anyżem Gwiazdowym

Zupa Marchewkowa Z Anyżem Gwiazdowym

  O prozdrowotnych właściwościach anyżu możecie przeczytać w artykule znajdującym się tutaj: Anyż i jego właściwości zdrowotne Poniżej przepis na pyszną zupę marchewkową z anyżem. Składniki: 3 łyżki masła 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli 6 dużych świeżych gałązek...

Kalafior dla znudzonych

Kalafior dla znudzonych

To przepis dla tych, którzy znudzeni są klasyczną wersją kalafiora polanego masłem z bułka tartą. Przygotowuje się go równie szybko co jego klasyczną wersję ale smak jest zupełnie inny. Sami spróbujcie. Składniki 1 główka kalafiora 4 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata...

Wino i Talerzyki Krosno

Wino i Talerzyki Krosno

Wino i Talerzyki to jedna z najlepszych restauracji w Polsce. I akurat tak się złożyło, że mamy ją u nas na Podkarpaciu! W naszej ocenie jest ona po za wszelką skalą! Zapraszam do przeczytania wywiadu z jej właścicielem  Danielem Aniołowskim –  restauratorem, erudytą,...

Kiszone ogórki  naszej babci

Kiszone ogórki naszej babci

Ogórki kiszone to chyba najbardziej znana i lubiana kiszonka. W naszym domu ma wiele zastosowań – używamy ich do zupy, chłodnika, sałatki jarzynowej, czy jako dodatek do kotlecików z ciecierzycy. Składniki: 1 duży słój 5 litrowy 3 kg drobnych ogórków ekologicznych lub...

Ocet jabłkowy i octy ziołowe

Ocet jabłkowy i octy ziołowe

Ocet wykorzystywał w swojej praktyce sam Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny. Stosował on ocet do odkażania ran i cenił za właściwości przeciwbakteryjne i wspomagające leczenie. Nasze babcie stosowały ocet jabłkowy min do  odkażania ran (tego nie polecam:) jak...

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Nareszcie nadeszła ta chwila, kiedy pomidory są już na tyle dojrzałe że można zacząć z nich robić przetwory do domowej spiżarni. Ten przepis, odziedziczyłam po mojej nieżyjącej już babci Ninie, która urodziła się i mieszkała na Ukrainie. Pomidory w tym przepisie kiszą...

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka

Składniki: ½ kg buraków 2 szklanki wody pół łyżki soli kłodawskiej 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu plaster korzenia chrzanu pół łyżeczki nasion kopru pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki nasion kminku Wykonanie:...