Najnowsze
wpisy

Czekoladowe ciasto z gruszkami z kompotu

Uwielbiamy w naszy domu przyrzązdzać kompot z gruszek, tym bardziej, że przed naszą chatą rośnie stara dorodna grusza, której owoce raczą nasze podniebienie przez całą jesień. Co jednak robić z hurtowymi ilościami ugotowanych gruszek? Dziś proponujemy błyskawiczne...

Zupa pomidorowa aux tomates

Zaczytuję się od wielu lat w starych książkach kulinarnych z przed 100-150 lat. Można się z nich dowiedzieć nie tylko tego co jadały nasze prababki, ale również jak wyglądało ich życie codzienne. Dziś proponuję przepis na zupę pomidorową inspirowany tym znalezionym w...

Opiekanki z grochu

Od wielu lat fascynuję się kuchnią, jej historią i wszystkim tym, co odbywało się wokół stołu. Moim ulubionym kuchennym okresem historycznym są lata 1890-1940 kiedy to książki kucharskie pisały takie damy jak Helena Mołochowiec, Marta Norkowska, Marya...

Kresowa Osada Basznia Dolna czyli never again…

Do Kresowej Osady w Baszni Dolnej trafiliśmy podczas naszego tegorocznego urlopu. Urzekła nas informacja zamieszczona na stronie internetowej restauracji, iż oto czeka weń na nas "Sezonowa kuchnia autorska, regionalna, kresowa". Bajka!  Dodatkowo, menu...

Steki z kalafiora

Składniki: 1 duży kalafior 5 łyżek oleju 3 łyżki masła Łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 4 łyżki sosu sojowego 3 starte ząbki czosnku Ostra papryczka chili 1 łyżka miodu Wykonanie: Kalafiora kroimy w poprzek tak aby wykroić ładne duże steki....

Pasztet z selera

Składniki: 3 duże selery 1 cebula 1/2 kostki masła 6-7 suszonych grzybków 2 łyżki  sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3  jajka od szczęśliwej kurki ½ szklanki  bułki tartej 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka  pieprzu 1 łyżeczka majeranku 3 liście...

Świąteczna galaretka z agarem

Składniki: włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka) zielony groszek 4 jajka od szczęśliwej kurki agar 2 łyżeczki woda 4 filiżanki (po 200 ml) liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie kilka ziarenek sól, pieprz do smaku suszony lubczyk 1 łyżeczka ocet jabłkowy/sok z...

Ciasto ze śliwkami

Najpierw przygotuj ciasto na spód, potem śliwki, a na końcu kruszonkę. Składniki śliwki, przekrojone na pół, 1kg Na spód: masło 125 g cukier 125 g szczypta świeżej wanilii jajka ekologiczne 3 szt mąka płaskurka lub samopsza 250g proszek do pieczenia 2 łyżeczki...

Lasagne wegańskie

Oboje z mężem uwielbiamy różnego rodzaju zapiekanki, dlatego też eksperymentujemy jak się da z klasycznymi daniami. Dziś postanowiliśmy sprawdzić jak będzie wyglądała lasagne w wersji wegańskiej. Zaczynamy! Składniki:  Plastry makaronu lasagne  1 kg ugotowanej...

Przeciwzapalna zupa dyniowa

Dziś przeciwzapalna zupa, polecana szczególnie osobą po przebytym OZT. Aromatyczne przyprawy takie jak kurkuma, imbir, kardamon czy cynamon działają silnie przeciwzapalnie, dzięki czemu pozwalają utrzymać trzustkę w dobrym stanie. Dodatkowo, imbir silnie podbudza...
Sernik najlepszy

Sernik najlepszy

To przepis ze starego przepiśnika mojej babci, też Niny. Jest bajecznie prosty do zrobienia i równie bajecznie pyszny.  Składniki: 1 kilo świeżego, nie kwaśnego sera 4-5 gotowanych kartofli 1/2 szklanki śmietany  1/2 kostki masła  1 szklanka cukru ...

Naleśniki z płaskurki

Naleśniki z płaskurki

Składniki: mąka płaskurka - 1 szklanka zsiadłe mleko od szczęśliwej krowy - 1 i 1/2 szklanki woda gazowana - 1/2 szklanki jajko od szczęśliwej kury - 1 szt sól - 1/2 lyżeczki soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki olej do smażenia - kokosowy nierafinowany Wykonanie:...

Kotlety z grochem

Kotlety z grochem

Składniki: 340g połówek grochu łuskanego 2-3 ząbki czosnki 2 cebule posiekane w kostkę duży pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej; łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 40g bułki tartej 4 łyżki  nieaktywnych płatków drożdżowych 1 jajko 1  łyżeczka...

Chleb razowy

Chleb razowy

Składniki: • 1 kg mąki pszennej (samopsza, płaskurka) • 2 szklanki mąki żytniej • Po 1 szklance: otręby pszenne, płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika • 1,5 l ciepłej wody • 2 łyżki soli • 2 łyżki miodu lub zdrowego cukru • Zakwas My akurat mielimy mąkę na świeżo z...

Domowy ser biały

Domowy ser biały

Składniki: 6 litrów zsiadłego mleka od szczęśliwej krowy 1/2 łyżeczki soli ulubione dodatki: kozieradka, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi Wykonanie: Mleko przelej do dużego garnka i podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza. Odstaw na 20 minut aby utworzył się...

Ocet pokrzywowy

Ocet pokrzywowy

Jeszcze zdrowsza wersja octu jabłkowego. Posiada dokładnie te same właściwości co ocet jabłkowy, ale uzupełnione o lecznicze działanie pokrzywy. W ten sposób możemy zrobić ocet z każdego chwasta. Pokrzywa zwyczajna Zbiór: od 15 marca do 30 września Jadalne: liście,...

Nagietkowa śmietana z nerkowców

Nagietkowa śmietana z nerkowców

Nagietkowa śmietana z nerkowców W przepisie użyłam nagietka a to dla tego, aby nadać śmietanie pięknego, żółtego koloru. Czy wiecie, że kwiaty nagietka używane były czasem przez nasze babcie do barwienia masła, aby zyskało intensywnie żółtą barwę? W ziołolecznictwie...

Keczup z dyni

Keczup z dyni

Dawniej oprócz nazwy „dynia” nazywano ją również malon, melon. Dyni niegdyś w kuchni używano jako zaprawy do zup. Z ziaren sporządzano olej lub gotowało się je na mleku. Na Litwie małymi tykwami zdobiono gzymsy pieców i szaf. Wierzono, że aby dynia miała słodki smak...

Konfitury śliwkowe

Konfitury śliwkowe

Sezon na śliwki więc dziś smażymy konfitury. Ale takie najprawdziwsze na które przepis znalazłam w książce „Spiżarnia i zapasy zimowe” z 1902 roku… Więc kochani, takt to robiły nasze babcie: Owoc na konfiturę powinien być suchy, zdrowy i nie przejrzały. Najbardziej do...