Najnowsze
wpisy

Kotlety z kaszanki

Kiedyś, dawno, dawno temu, kiedy byliśmy jeszcze największymi mięsożercami świata i zjadaliśmy na kolację dwa kilo surowego! tatara- uwielbialiśmy kaszankę. Kupowaliśmy ją jeszcze ciepłą w miejscowym małym sklepiku i zjadaliśmy podgrzaną na patelni lub robiliśmy z...

Zupa z porów

Por, przywędrował do Polski  w towarzystwie ziemniaka w XVI wieku. Surowego pora używano w cela leczniczych - pomagał bowiem w gojeniu się ran, przy zatruciach pokarmowych i w chorobach nerek. W kuchni Polskiej, serwowany głównie w formie sałatki, zupy czy zapiekanki....

Modra kapusta z goździkami

Babcia Bazyla, choć całe życie spędziła na terenie obecnych Bieszczadów, uwielbiała i przyrządzała wyśmienitą (tak dobrze znaną na śląsku) modrą kapustę. I wierzcie nam, że jest ona doskonała! Być może niektórzy z Was powiedzą, że nie jest to przepis na modrą kapustę...

Przedwojenny przepis na konfiturę z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni, zatem dziś proponujemy Wam powojenny przepis na konfiturę z truskawek: Wziąć 400 g truskawek oczyszczonych z kielichów, wypłukać w zimnej wodzie, położyć na sito, aby ociekły; Cu­kru 3 szklanki i wody tyle, ile w cukier wsiąknie, albo...

Wielkanoc 100 lat temu i przepis na zakwas owsiany

Święta Wielkanocne już za pasem, zatem, proponujemy Wam przygotowanie własnego zakwasu na świąteczny żurek. W tych zakupionych w sklepach, niejednokrotnie znaleść możemy chemiczne dodatki, których tam zwyczajnie być nie powinno.  Nasze prababki do Wielkanocy...

Klasyczny burger w wersji bezmięsnej

Czasami mamy ochotę, na coś "nie z tej ziemi" czyli nie stworzonego na podstawie receptury dawnej kuchni Polskiej. Dziś padło na burgera którego przygotowaliśmy. Burgery były tak pyszne, że rozeszły się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Są nieco pracochłonne ale...

Zupa ogórkowa według przedwojennego przepisu

Przepis pochodzi z książki "48 obiadów bezmięsnych i dań kolacyjnych na sezon letni i zimowy". według opracowania Julii Orzechowskiej instruktora gospodarstwa domowego. Jak pisze autorka we wstępnie : "Wobec braku praktycznej książki kuchni jarskiej, a z własnego...

Kiszone pomidory

Nasze babki i prababki doskonale radziły sobie z konserwowaniem żywności i w przygotowywaniu zapasów na zimę. Ich spiżarnie obfitowały w różnego rodzaju kompoty i konserwy. Oprócz tego suszyły owoce, warzywa, marynowały ( czyli soliły) i wędziły wędliny oraz sery, Ba!...

Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami

Składniki  duża głowa kapusty słodkiej (ok. 1,5 kg), 1 kg ziemniaków, 4-5 cebul średniej wielkości, 2 bułeczki, łyżka oliwy, szklanka kaszy gryczanej, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę umyć, wykroić głąb, wło­żyć całą do garnka z wrzątkiem i ugotować. Zdjąć z niej liście...

Żurek według receptury z 1929 roku

Przepis na ten przepyszny żurek, odnaleźliśmy w książce : "Kuchnia Jarska" autorstwa pani Kossowskiej. Była to jedna z pierwszych książek kucharskich w całości zawierająca receptury na przepisy kuchni jarskiej. Tytułem wstępu w tych słowach o jarskości wypowiedział...
Krupnik przepis z 1910 roku

Krupnik przepis z 1910 roku

Czy ma ktoś ochotę na pyszny krupnik? Przepis pochodzi z 1910 roku! Składniki : - bulion warzywny 2 litry - 2 garście suszonych grzybów - 2 szklanki kaszy pęczak - 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę - 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś - 4 ziarnka ziela angielskiego - 4...

Jajka po turecku z bakłażanem

Jajka po turecku z bakłażanem

Co dziś jecie na śniadanie? Bo u nas nietypowe jajka w koszulkach. Musicie spróbować bo jest pysznie, zdrowo i bardzo fit 😉 Składniki:jajka od szczęśliwej kury 1 bakłażan 1 duży jogurt naturalny 4 ząbki czosnkupęczek szczypiorku płatki chili oliwa chili 2 łyżki octu...

Tradycyjny barszcz kresowy

Tradycyjny barszcz kresowy

Na Podkarpaciu a szczególnie w jego wschodniej części smaki różnych kultur mieszały się ze sobą. Ten region województwa zamieszkiwali Rusini, Polacy, Niemcy i Żydzi. Zapewne przepis na barszcz przywędrował do nas właśnie od naszych Rusińskich sąsiadów. W dawnej kuchni...

Kotlety dyniowe na podstawie przepisu z 1910 roku

Kotlety dyniowe na podstawie przepisu z 1910 roku

Dziś serdecznie polecamy na obiad przepyszne kotleciki dyniowe. Inspiracją do ich wykonania, był przepis, pochodzący z książki kucharskiej z 1910 roku. Serdecznie zapraszam do wypróbowania 🙂  Składniki  1/2  dyni  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 marchew 2 cebule...

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Dziś przepis na cudowne ciasto bananowe. Cudowne, bo cudownie smaczne i cudownie proste. Sami sprawdźcie! Składniki: 25 dkg mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4...

Makaron z sosem z kalafiora, tartą bułeczką i kaparami

Makaron z sosem z kalafiora, tartą bułeczką i kaparami

Dziś klasyczny kalafiora bułką tartą w nieco innym wydaniu. Co Wy na to? Składniki 1 opakowanie domowego makaronu 1 średni kalafior 100 ml mleka roślinnego  1 cebula 3 ząbki czosnku  2 łyżeczki kaparów w zalewie  oliwa z oliwek  4 łyżki bułki tartej  sól  pieprz  1/2...

Gołąbki ruskie

Gołąbki ruskie

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowana na sypko ½ główki białej kapusty 1 główka kapusty 2 starte marchewki 1 duża pokrojona w kostkę cebula ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Kotlety sojowe 5 jajek kminek Sól Pieprz Marynata do kotletów sojowych: 4 łyżki...

Fuczki łemkowskie

Fuczki łemkowskie

Składniki: 1 kg domowej kapusty kiszonej 3 jajka od szczęśliwej kury ½ szklanki mleka od szczęśliwej krowy mąka płaskurka lub samopsza 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego pęczek koperku 1 cebula śmietana do podania Wykonanie: Cebulę obierz, pokruj...

Babało czyli baba ziemniaczana

Babało czyli baba ziemniaczana

W zależności od wsi, w której ją wypiekano nosiła ona różne nazwy – zawsze jednak była to jakaś wariacja słowa „baba”. Tak więc nazywano ją bobyła, babuła, bubajło, babała, bubała, babało. Tradycyjnie, wypiekano ją w piecu kaflowym opalanym drzewem najlepiej iglastym....

Golasy z sosem grzybowym

Golasy z sosem grzybowym

Golasy to typowe danie wiejskie. Sporządzano je z tego, co akurat było w domu. Jest to przepis podkarpackiej wschodniej kuchni kresowej, gdzie danie to było niezwykle popularne. Już sama nazwa przywołuje uśmiech na twarzy. Golasy pieczono niegdyś w tak zwanych...