Badania naukowe jednoznacznie dowodzą, że stan naszego zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego! w bardzo dużej mierze zależy od bakterii zamieszkujących nasze jelita.  Znajduje się tam 70-80% naszego układu odpornościowego (L.Nertby,M.Clase, 2017,s.36) To tam jest całe centrum.

Bakterii jelitowych jest więcej niż naszych własnych komórek (chciało by się tu zadać pytanie- kim lub czym więc jesteśmy?). Można na przykład pochłaniając niewyobrażalne pokłady jedzenia być człowiekiem szczupłym – mając tylko odpowiednią florę jelitową.

Warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz uniknięcia chorób jest zatem dobrze działająca flora jelitowa. W swoich jelitach mamy „dobre” i „złe” bakterie jelitowe.  Te „dobre” bakterie pomagają nam zwalczać stan zapalny oraz infekcje. Jeżeli natomiast mamy w jelitach więcej „złych” bakterii wówczas dochodzi do zapalenia i chorujemy.

Można powiedzieć, że w jelicie toczy się pewnego rodzaju wojna pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami – drużyną Avengers i złymi siłami armii Thanosa.   Twoje zdrowie i samopoczucie zależy od tego, która strona zwycięży. Każdy Avengers  umierający w jelicie przyczynia się do obniżenia Twojej odporności.

Niestety, przyjmowane antybiotyki destabilizują naszą florę jelitową. Zazwyczaj nie działają one wybiórczo na bakterie chorobotwórcze tylko zmiatają wszystko co stanie na ich drodze- łączni z naszymi Awengersami. Ponowne odbudowanie flory jelitowej trwa nawet do dwóch lat.

Zawsze jednak możemy dzięki rośliną pomóc naszym Avengersom i wspomóc nasz układ odpornościowy.

Zacznijmy od przypraw które na co dzień zapewne używasz w swojej kuchni:

  • Pieprz cayenne – działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozgrzewająco, antyoksydacyjnie, antynowotworowo, pobudza układ krążenia oraz trawienia
  • Chili– poprawia metabolizm i pracę jelit, działa antyoksydacyjnie, antynowotworowo. Dzięki zawartości kapsaicyny posiada silne właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność organizmu. Regularne spożywanie chili zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi a także zapobiega powstawaniu zatorów. Bardzo silnie przyspiesza przemianę materii.
  • Kurkuma – wspiera układ sercowo naczyniowy, działa przeciwzapalnie, , łagodzi bóle menstruacyjne, bóle zębów, wspomaga gojenie się ran. Działa silnie przeciwzapalnie, oczyszcza wątrobę, chroni przed rakiem i utrzymuje w zdrowiu nasze stawy. Badania potwierdziły że kurkuma jest równie skutecznym środkiem przeciwzapalnym co leki farmakologiczne ale w przeciwieństwie do nich nie powoduje skutków ubocznych. Najbardziej aktywną substancją kurkumy jest kurkumina. W kurkumie znajduje się jej od 6-8% dlatego też polecam suplementację czystą kurkuminą pod nazwą MTB 95
  • Kardamon – łagodzi niestrawność i wzdęcia
  • Cynamon – ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, działa silnie przeciwzapalnie. Poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego. Świetnie radzi sobie z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi. Uwaga: jemy tylko cynamon Cejloński ponieważ zwykły cynamon zawiera kumarynę – związek który w dużych ilościach jest toksyczny dla wątroby
  • Kolendra- wspiera trawienie, działa odżywczo i przeciwskurczowo
  • Goździki– poprawia trawienie, działają przeciwbólowo, antyseptycznie i silnie przeciwzapalnie

Imbir – łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa silnie przeciwbólowo

Miód jest niezwykłym naturalnym antybiotykiem – świetnie zwalcza wszelkie infekcje oraz wirusy. W chorobach układu pokarmowego łagodzi powstałe wrzody żołądka i dwunastnicy, reguluje trawienie, poprawia pracę jelit. Działa wykrztuśnie w chorobach układu oddechowego oraz poprawia odporność organizmu. Jest niezastąpiony w chorobach układu sercowo naczyniowego: obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe i hamuje procesy miażdżycowe.

Miód najlepiej spożywać do roku od jego wytworzenia – wówczas ma najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Warzywa i owoce takie jak szpinak, marchew, papryka, szparagi, kiwi, grapefruit, truskawki, ananas, cytryny – również wspomagają naszą odporność. No i oczywiście moje ukochane zioła, przy których się nieco na chwilę zatrzymamy:

Bez czarny – jego liście zwiększają odporność na choroby zakaźne

Brzoza brodawkowata – Huba brzozowa czarna i biała działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacniająco i zwiększa odporność organizmu. Pobudza wytwarzanie substancji przeciwwirusowej – interferonu. Wyciągi z huby mogą być korzystne jako środek pomocniczy w chorobie nowotworowej a pite przed operacją i po niej przypuszczalnie zmniejszają niebezpieczeństwo przerzutów oraz wydłużają okres przeżycia.

Mniszek lekarski – liście działają moczopędnie, oczyszcza organizm. Zwiększają odporność. Posiadają właściwości przeciwwirusowe.

Ostrożeń – posiada właściwości wzmacniające, zwiększające odporność organizmu.

Jednak ze wszystkich wspomnianych powyżej roślin jest jedna przy której zatrzymamy się na dłużej, ponieważ jest to czas kiedy możecie ją samodzielnie pozyskać i zrobić z niej wspaniałe domowe przetwory oraz potrawy. Jest to oczywiście Czosnek Niedźwiedzi czyli Allium Ursunum

Występowanie: rośnie dziko w lasach całej Europy. W Polsce w Bieszczadach, Puszczy Kempinowskiej, Puszczy Białowieskiej.

Jak rozpoznać: Długie lancetowate liście o długości do 30 cm o intensywnym czosnkowym zapachu.

Jadalne części: liście ( kwiaty niejadalne z uwagi na szkodliwe substancje)

Składniki roślinne: czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Zawiera flawonoidy, witaminę C oraz z naczną ilość olejku eterycznego.  Posiada dużą zawartość siarki która ma dobry wpływ na układ sercowy i pokarmowy.

Zastosowanie w fitoterapii: działa antybakteryjnie przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, wzmacniająco. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (liczne związki siarki działające jako bardzo silny antyoksydant). Spożywanie czosnku pobudza układ odpornościowy, zapobiega miażdżycy jak również zawałowi serca, udarom czy chorobie wieńcowej. Zmniejsza ryzyko zakrzepów, obniża ciśnienie. Dzięki sporej zawartości żelaza (podstawowego składnika hemoglobiny) wspomaga transport tlenu w krwinkach czerwonych. Jest silnym naturalnym antybiotykiem nie zakłócając przy tym naturalnej równowagi flory jelitowej. Skutecznie zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego a zawarte w nim kwasy fenolowe ułatwiają odksztuszanie. Skuteczny środek przeciwpasożytniczy przeciwko glistom, tasiemcom czy owsikom. Pomocny w dolegliwościach układu pokarmowego, wykazuje działanie żółciopędne.

Działania niepożądane: nie należy stosować w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

W medycynie ludowej: w dawnych zielnikach odnotowano wiele informacji na temat właściwości czosnku. Stosowano jako kompres na piersi w leczeniu górnych dróg oddechowych, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, jako środek ochronny przeciwko kaszlowi. W przeziębieniach nacierano nim ramiona i piersi. W przypadku bólu głowy stosowano jako kompres na czoło. Był skutecznym lekarstwem przeciwko robakom u dzieci. Stosowany jako środek przeciwko wielu innym chorobom takim jak: cholera, tyfus, czerwonka, żółtaczka, wścieklizna.

W kuchni ludowej: stosowany jako przyprawa zwłaszcza na przednówku. Jako dodatek do zup, placków.

W kuchni: jako pesto, świeży, kiszony lub solony. Jako dodatek do kanapek, past i sałatek, placków i makaronów.

 Przy zbieraniu czosnku należy jednak uważać aby nie pomylić go z liśćmi konwalii majowej

Dziś przepis na prozdrowotne gołąbki w nieco innym wydaniu niż zazwyczaj jadacie. Smacznego i na zdrowie!

Gołąbki

Składniki:

  • Liście kapusty włoskiej
  • Garść liści czosnku niedźwiedziego + kilka sztuk do owinięcia gołąbków
  • 3 cebule
  • 250 gram grochu
  • 2 czarne rzepy
  • 3 marchewki
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki nasion kolendry

Liście kapusty ugotować na miękko

Farsz: mniejsze surowe liście kapusty i czosnek niedźwiedzi poszatkować. Cebulę poszatkować i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Rzepę, marchewkę i groch ugotować do miękkości. Przecedzić, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać do zblendowanej masy pozostałe składniki i przyprawy – dokładnie wymieszać do połączenia się.

Ugotowane liście kapusty napełnić farszem, zawinąć, przewiązać liściem czosnku niedźwiedziego i nitką a następnie układać ciasno w glinianym naczyniu do zapiekania. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut – w połowie zapiekania dolać do naczynia odrobinę wody.

Po upieczeniu usunąć nitkę – podawać z sosem z grzybów leśnych lub z sosem pomidorowym