Jeszcze zdrowsza wersja octu jabłkowego. Posiada dokładnie te same właściwości co ocet jabłkowy, ale uzupełnione o lecznicze działanie pokrzywy. W ten sposób możemy zrobić ocet z każdego chwasta.
Pokrzywa zwyczajna
Zbiór: od 15 marca do 30 września
Jadalne: liście, łodygi, kwiaty, nasiona
Smak: łagodny, orzechowy
Występowanie:w zaroślach, rowach, na skraju lasu
Jak rozpoznać: rośnie w gęstych wysokich grupach. Liście mają ząbkowate- przypominające piłę. Posiada silne właściwości parzące.
Właściwości lecznicze: Pokrzywa była wykorzystywana w leczeniu artretyzmu i problemów ze stawami. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, obniżające poziom cukru we krwi oraz łagodzące alergie
W kuchni: pokrzywa smakuje najlepiej zbierana w maju. Przed użyciem pokrzywy należy ją sparzyć wrzątkiem lub ugotować na parze, aby pozbyć się jej parzydełek. Doskonale nadaje się do sałatek, sosów, lemoniad czy jako pesto do makaronów.
Składniki:
5 litrowy wyparzony słój
2 garści młodej pokrzywy
5 łyżek miodu
½ litra dobrej jakości octu jabłkowego
4 litry źródlanej wody
Wykonanie:
Do wyparzonego słoja wsyp pokrzywę.
Dodaj miód i ocet jabłkowy.
Zalej wszystko źródlaną wodą. Całość delikatnie wymieszaj.
Przykryj słój gazą i pozostaw na parapecie na około 3- 4 tygodnie.
Na początku przez pierwszy tydzień mieszaj zawartość słoja raz dziennie.
Po czterech tygodniach zlej ocet do butelek, zakorkuj i używaj do potraw.