Ocet wykorzystywał w swojej praktyce sam Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny. Stosował on ocet do odkażania ran i cenił za właściwości przeciwbakteryjne i wspomagające leczenie.
Nasze babcie stosowały ocet jabłkowy min do odkażania ran (tego nie polecam:) jak również do płukania gardła
podawano go jako dodatek do marynat i sosów ( przepis na sos winegret ma ponad 4000 lat!
Ocet wykorzystywano również do przygotowania różnego rodzaju octów ziołowych i mikstur na bazie tychże i dodatku miodu oraz propolisu
Ocet jabłkowy ceni się za właściwości oczyszczające i dezynfekujące skórę i włosy, ale oczywiście każda cera jest inna i wymaga indywidualnego traktowania.
Jak przygotować jasny ocet jabłkowy? Nic prostszego! :
Potrzebujesz:
5 litrowy wyparzony słój
5 zdrowych niesypanych jabłek
1 kg cukru
4 litry źródlanej wody
Do słoja wsyp cukier, dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki jabłka i zalej wszystko wodą źródlaną. Wymieszaj dokładnie do połączenia się cukru z wodą. Przykryj gazą i przez pierwsze kilka dni codziennie mieszaj w słoju. Nie przykrywaj go ani ni zatykaj żadną pokrywką 🙂 Odstaw na minimum 3 tygodnie.
Po tym czasie utworzy się w occie tak zwany grzybek octowy. Wówczas zlej ocet do szklanych butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
1 łyżka takie octu jabłkowego pita na pół godziny przed każdym posiłkiem obniża poziom cukru we krwi
Możecie też zrobić ocet z dowolnych ziół – takich jak pokrzywa, lawenda, rozmaryn i inne
W tym celu potrzebujecie:
5 litrowy wyparzony słój
garść ziół
1 kg cukru
4 litry źródlanej wody
1/2 szklanki octu jabłkowego matki
Do wyparzonego słoja wsyp pokrzywę. Dodaj cukier i ocet jabłkowy. Zalej wszystko źródlaną wodą. Całość delikatnie wymieszaj. Przykryj słój gazą i pozostaw na parapecie na około 3- 4 tygodnie. Na początku przez pierwszy tydzień mieszaj zawartość słoja raz dziennie. Po czterech tygodniach zlej ocet do butelek, zakorkuj i używaj do potraw.