Ocet wykorzystywał w swojej praktyce sam Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny. Stosował on ocet do odkażania ran i cenił za właściwości przeciwbakteryjne i wspomagające leczenie.

Nasze babcie stosowały ocet jabłkowy min do  odkażania ran (tego nie polecam:) jak również do płukania gardła

podawano go jako dodatek do marynat i sosów ( przepis na sos winegret ma ponad 4000 lat!

Ocet  wykorzystywano również do przygotowania różnego rodzaju octów ziołowych i mikstur na bazie tychże i dodatku miodu oraz propolisu

Ocet jabłkowy ceni się za właściwości oczyszczające i dezynfekujące skórę i włosy, ale oczywiście każda cera jest inna i wymaga indywidualnego traktowania.

Jak przygotować jasny ocet jabłkowy? Nic prostszego! :

Potrzebujesz:

5 litrowy wyparzony słój

5 zdrowych niesypanych jabłek

1 kg cukru

4 litry źródlanej wody

Do słoja wsyp cukier, dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki jabłka i zalej wszystko wodą źródlaną. Wymieszaj dokładnie do połączenia się cukru z wodą. Przykryj gazą i przez pierwsze kilka dni codziennie mieszaj w słoju. Nie przykrywaj go ani ni zatykaj żadną pokrywką 🙂 Odstaw na minimum 3 tygodnie.

Po tym czasie utworzy się w occie tak zwany grzybek octowy. Wówczas zlej ocet do szklanych butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

1 łyżka takie octu jabłkowego pita na pół godziny przed każdym posiłkiem obniża poziom cukru we krwi

Możecie też zrobić ocet z dowolnych ziół – takich jak pokrzywa, lawenda, rozmaryn i inne

W tym celu potrzebujecie:

5 litrowy wyparzony słój

garść ziół

1 kg cukru

4 litry źródlanej wody

1/2 szklanki octu jabłkowego matki

Do wyparzonego słoja wsyp pokrzywę. Dodaj cukier i ocet jabłkowy. Zalej wszystko źródlaną wodą. Całość delikatnie wymieszaj. Przykryj słój gazą i pozostaw na parapecie na około 3- 4 tygodnie. Na początku przez pierwszy tydzień  mieszaj zawartość słoja raz dziennie.  Po czterech tygodniach zlej ocet do butelek, zakorkuj i używaj do potraw.