Jest to nieco zmodyfikowany przepis na podstawie tradycyjnego przepisu Koła Gospodyń Wiejskich ze Starchociny koło Sanoka. W oryginalnym przepisie zamiast wywaru warzywnego jest wywar warzywno mięsny a zamiast oleju kokosowego jest masło. Na końcu do zarumienionej na patelni cebuli dodaje się łyżkę mąki i robi w ten sposób zasmażkę którą dodaje się do zupy. Możecie spróbować obu wersji;)

Składniki

100 g suszonych grzybów

0,5 kg dobrej kapusty kiszonej

1,5 litra wywaru warzywnego

3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

1 cebula

1 łyżka oleju kokosowego

1 ząbek czosnku

Wykonanie

  • Grzyby namoczyć, następnie opłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Grzyby ugotować w 2 litrach wody.
  • Kapustę kiszoną ugotować a następnie odcedzić pozostawiając wodę i kwas z gotowanej kapusty
  • Wywar z grzybów z grzybami zagotować, dodać wywar warzywny oraz kwas z ugotowanej kapusty. Zagotować. Dodać kaszę gryczaną.
  • Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodać do zupy.
  • Przyprawić całość do smaku solą i pieprzem