Składniki:

  • mąka płaskurka – 1 szklanka
  • zsiadłe mleko od szczęśliwej krowy – 1 i 1/2 szklanki
  • woda gazowana – 1/2 szklanki
  • jajko od szczęśliwej kury – 1 szt
  • sól – 1/2 lyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia – kokosowy nierafinowany

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta  wymieszaj, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstaw na 15 minut.

 Patelnię rozgrzej, dodaj olej kokosowy i poczekaj aż się dokładnie rozpuści. Nakładaj chochelką do zupy porcje ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto na dnie patelni.

Smaż, aż na cieście pojawią się małe “dziurki”,a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę. Podawaj, wg uznania na ciepło lub zimno np. ze słodkim twarożkiem lub konfiturą.

Smacznego!