Babcia Bazyla, choć całe życie spędziła na terenie obecnych Bieszczadów, uwielbiała i przyrządzała wyśmienitą (tak dobrze znaną na śląsku) modrą kapustę. I wierzcie nam, że jest ona doskonała! Być może niektórzy z Was powiedzą, że nie jest to przepis na modrą kapustę Magdy Gessler ale Babcia Bazyla, wiedziała co robi! I jest to w pełni babciny przepis na śląską modrą kapustę. A czy wiecie czym tak naprawdę jest śląska modra kapusta? Jest to nic innego, jak kapusta w occie. Dopiero z niej, przyrządza się kapustę modrą z goździkami, którą podaje się jako dodatek do klusek i rolady śląskiej, czyli na tak zwany tradycyjny śląski obiad. Jednak modra kapusta z goździkami była również często serwowana obok klusek z bułek, szalot z białej kapusty czy skubańca, podczas obiadów obchodzonych w dni kiermaszy organizowanych w rocznice poświęcenia kościoła. W tradycji ludowej kiermasze i odpusty były okazją do świętowania również w domu, dlatego też, tego dnia na stole pojawiały się odświętne potrawy.
Jak ją robimy?
KAPUSTA CZERWONA W OCCIE:
Składniki:
- 2-3 główki zbitej czerwonej kapusty
- woda
- ocet
Wykonanie:
- Opłucz kapustę a następnie dokładnie ją poszatkuj.
- Przełóż uszatkowaną kapustę do słojów i mocno ją w nich ugnieć.
- Przygotuj zalewę w proporcjach pół na pół wody i octu.
- Zalej gorącą zalewą kapustę w słojach dobrze zakręć słoje i pasteryzuj je przez około godzinę.
- Kapusta najlepiej smakuje po około 3 tygodniach.
MODRA KAPUSTA Z GOŻDZIKAMI
Składniki:
- 1 litrowy słoiki kapusty modrej w occie
- 1 wędzone tofu
- 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek lub 6 suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 3-4 goździki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Kapustę wraz z zalewą ze słoika przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotuj tak długo, aż odparuje z garnka cała zalewa octowa.
- Tofu i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie usmaż na patelni.
- Kiedy zalewa zupełnie wyparuje i kapusta będzie już sucha, dodaj do niej pokrojone w kostkę śliwki lub konfiturę z czarnej porzeczki, skwarki z tofu i cebulę. Zmniejsz ogień do minimum i ciągle mieszając dopraw kapustę solą, pieprzem i miodem. Podawaj ciepłą.
*tofu można wcześniej zamarynować na kilka godzin w zalewie z 4 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej.
Smacznego 🙂
@by Nina Bojarska