Dziś klasyczny kalafiora bułką tartą w nieco innym wydaniu. Co Wy na to?

Składniki

  • 1 opakowanie domowego makaronu
  • 1 średni kalafior
  • 100 ml mleka roślinnego 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie 
  • oliwa z oliwek 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 

Do podania 

  • świeża mięta 
  • płatki drożdżowe nieaktywne 

 

Wykonanie:

W dużym garnku zagotuj wodę z solą i dodaj okrojonego na drobne części kalafiora. Gotuj do miękkości. 

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie 

Czosnek utucz w moździerzu i zeszklij na sporej ilości oliwy a następnie dodaj na patelnię kapary i smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj bułkę tartą i smaż do zarumienienia. Odstaw.

Osobno ugotuj makaron odlewając do osobnego naczynia 2-3 chochle wody w której się gotował. Ugotowany makaron przecedź i trzymaj na sicie. 

Kiedy kalafior  będzie miękki, odlej z niego wodę, dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem i płatkami chili. Dolej mleko roślinne, zeszkloną cebulę  i zmiksuj wszystko na gładką masę. 

Rozgrzej głęboką patelnię, wlej na nią wodę z makaronu, dodaj makaron i duś na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj sos z kalafiora i duś powoli przez kolejne 3-4 minuty. 

Makaron serwuj pokruszony sosem z bułki tartej i kaparów, posypany płatkami drożdżowym i odrobiną mięty. 

Smacznego 🙂