Oboje z mężem uwielbiamy różnego rodzaju zapiekanki, dlatego też eksperymentujemy jak się da z klasycznymi daniami. Dziś postanowiliśmy sprawdzić jak będzie wyglądała lasagne w wersji wegańskiej. Zaczynamy!
Składniki:
- Plastry makaronu lasagne
- 1 kg ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 koncentraty pomidorowe
- 3 mięsie pomidory
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 4 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki lubczyku
- 3 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- nieaktywne płatki drożdżowe
- oliwa z oliwek do smażenia
Sos beszamelowy
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki dowolnego mleka roślinnego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Pomidory pokroić w kostkę i zmiksować z soczewicą na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce i udusić wraz z cebulą przez około 10-15 minut.
Do masy z soczewicy dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz marchewkę z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 20-30 minut podlewając co jakiś czas wodą.
Na osobnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Kiedy się roztopi dodać do niego mąkę i delikatnie ją zrumienić. Do mąki dolewać stopniowo zimne mleko roślinne jednocześnie intensywnie mieszając tak aby nie zrobiły się gródki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami masę z soczewicy, sos beszamelowy, plastry makaronu lasagne. Ostatnia warstwa to makaron lasagne.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać lasagne przez około 40-45 minut. Podawać posypaną nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Smacznego:)