Oboje z mężem uwielbiamy różnego rodzaju zapiekanki, dlatego też eksperymentujemy jak się da z klasycznymi daniami. Dziś postanowiliśmy sprawdzić jak będzie wyglądała lasagne w wersji wegańskiej. Zaczynamy!

Składniki: 

  • Plastry makaronu lasagne 
  • 1 kg ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 2 koncentraty pomidorowe 
  • 3 mięsie pomidory 
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę  
  • 4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 3 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • nieaktywne płatki drożdżowe 
  • oliwa z oliwek do smażenia 

Sos beszamelowy 

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki dowolnego mleka roślinnego 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz 

 

Pomidory pokroić w kostkę i zmiksować z soczewicą na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce i udusić wraz z cebulą przez około 10-15 minut. 

Do masy z soczewicy dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz marchewkę z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 20-30 minut podlewając co jakiś czas wodą. 

Na osobnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Kiedy się roztopi dodać do niego mąkę i delikatnie ją zrumienić. Do mąki dolewać stopniowo zimne mleko roślinne jednocześnie intensywnie mieszając tak aby nie zrobiły się gródki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami masę z soczewicy, sos beszamelowy, plastry makaronu lasagne. Ostatnia warstwa to makaron lasagne. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać lasagne przez około 40-45 minut. Podawać posypaną nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. 

Smacznego:)