Czy ma ktoś ochotę na pyszny krupnik? Przepis pochodzi z 1910 roku!

Składniki :
– bulion warzywny 2 litry
– 2 garście suszonych grzybów
– 2 szklanki kaszy pęczak
– 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
– 4 ziarnka ziela angielskiego
– 4 liście laurowe
– garść majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju

Wykonanie:
Kasze pęczak zalać wodą do 2 cm powyżej poziomu kaszy. Doprawić solą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż zupełnie zmięknie.

Osobno ugotować ziemniaki w osolonej widzie.

Do ugotowanej kaszy dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez około 1/2h.

Podajemy z dużą ilością natki pietruszki

Smacznego
😘