Najtrudniejsze w porzuceniu zwyczaju jedzenia mięsa jest chyba to, że nadal pamięta się smaki które właśnie z mięsem były związane. Kaczka z żurawiną, ryba po grecku, pasta z makreli czy kaszanka. Tylko pytanie czy to faktycznie smak mięsa był tak decydujący w tej potrawie, czy też łechtała ona nasze kubki smakowe dzięki odpowiednim zestawom przypraw i samej konsystencji?

Wychodząc zatem na przeciw oczekiwaniom wegańskiego klienta który porzucił mięsożerstwo, powstała gałąź przemysłu proponująca wegańskie zamienniki mięsnych dań. Kotlety sojowe zastąpiły mięso z kaczki, glony nadały morski smak mielonemu wędzonemu tofu które teraz stało się wegańską pastą z makreli a przyprawiony sosem sojowym seler robi za rybę po grecku. 

Niestety, wszędzie soja, soja i jeszcze raz soja plus dodatki rodem ze sklepu kolonialnego. Zwykłam przychylać się do stwierdzenia : nie jedz niczego, czego nie zjadłaby Twoja babcia 😉 zatem w zdecydowanej większości omijam szerokim łukiem wynalazki kuchni wegańskiej z jej udziwnieniami i „urozmaiceniami” które w większości są zwyczajnie szkodliwe… 

Na mojej półce znajduje się mnóstwo książek kucharskich z której najmłodsza pochodzi z 1930 roku. To właśnie ta kuchnia jest dla mnie inspiracją i przykładem na to, że proste jedzenie wcale nie musi być nudne a przy okazji jest bardzo zdrowe 🙂  

Poniżej przepis na kotlety z kaszą i fasolą – zdrowe, pożywne i ekspresowe danie kuchni polskiej naszych babć. Smacznego;) 

SKŁADNIKI:

KASZA

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1,5 szklanki wody·
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka soli 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 

Masa:

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej lub czarnej fasoli
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej 
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce  
  • 1 łyżka majeranku                                      
  • sól i pieprz do smaku             

Wykonanie:

– do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, olej kokosowy lub masło i dorowadź całość do wrzenia.

– w między czasie przepłucz kilkakrotnie kaszę na sicie

– wrzuć kaszę do wrzącej wody, zmniejsz gaz i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw kaszę na 20 minut pozostawiając ją pod przykryciem

– cebule pokrój w piórka i zeszklij na oleju kokosowym

– dodaj słodką paprykę, majeranek, czosnek, sól i pieprz i duś wszystko około 1-2 minut

– fasolę zmiel na gładką masę blenderem.

– połącz ze sobą wszystkie składniki: kaszę, fasolę oraz cebulę z przyprawami. Dopraw do smaku solą i pieprzem

– formuj okrągłe kotleciki i piecz je na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut z każdej strony

Najlepiej smakują z ogórkiem kiszonym lub kiszoną kapustą

Smacznego 🙂