Składniki:

  • 340g połówek grochu łuskanego
  • 2-3 ząbki czosnki
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • duży pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej;
  • łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 40g bułki tartej
  • 4 łyżki  nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka płatków chili
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Połówki grochu dokładnie opłukaj na sicie, włoż do garnka, dodaj obrane 2-3 ząbki czosnku i jedną obraną i pokrojoną w ósemki cebulę.  Zalej 750 ml wody. Dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.

Gotuj na małym ogniu mieszając (by nie dopuścić do przypalenia). Groch powinien wchłonąć całą wodę i zamienić się w pulpę, nie musi być bardzo gładka.

Masę grochową wyłóż  na durszlak i pozostaw do przestudzenia. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w drobne kawałki podczas formowania kotletów.

Pietruszkę posiekaj. Cebulę obierz  i drobno posiekaj. Dodaj do masy grochowej przełożonej do miski, dopraw płatkami chili, dodaj bułkę tartą i płatki drożdżowe. Całość dobrze wymieszaj ręką. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Dodaj jajko, i wymieszaj.

Formuj kotlety i układaj je na posmarowanej olejem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego!