Dziś serdecznie polecamy na obiad przepyszne kotleciki dyniowe. Inspiracją do ich wykonania, był przepis, pochodzący z książki kucharskiej z 1910 roku. Serdecznie zapraszam do wypróbowania 🙂 

Składniki 

  • 1/2  dyni 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 1 jajko od szczęśliwej kury 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

 

WYKONANIE:

  • Marchew zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż całość przez 4-5 minut na wolnym ogniu. 
  • Dynię pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku do miękkości 
  • Po upieczeniu zmiksuj dynię na gładko, dodaj do musu marchewkę z cebulą, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy.  Dodaj mąkę i jajko a następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw według uznania soląpieprzem   
  • Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. 
  • Rozłóż je na blaszce do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni.