Dziś serdecznie polecamy na obiad przepyszne kotleciki dyniowe. Inspiracją do ich wykonania, był przepis, pochodzący z książki kucharskiej z 1910 roku. Serdecznie zapraszam do wypróbowania 🙂
Składniki
- 1/2 dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 marchew
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 1 jajko od szczęśliwej kury
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
WYKONANIE:
- Marchew zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż całość przez 4-5 minut na wolnym ogniu.
- Dynię pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku do miękkości
- Po upieczeniu zmiksuj dynię na gładko, dodaj do musu marchewkę z cebulą, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Dodaj mąkę i jajko a następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw według uznania solą i pieprzem
- Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
- Rozłóż je na blaszce do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni.