Czasami mamy ochotę, na coś „nie z tej ziemi” czyli nie stworzonego na podstawie receptury dawnej kuchni Polskiej. Dziś padło na burgera którego przygotowaliśmy. Burgery były tak pyszne, że rozeszły się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Są nieco pracochłonne ale wierzcie nam, że warto 😉 

Zaczynamy!

 

BUŁKA 

 

Składniki:

  • mleko 
  • woda
  • mąka pszenna 
  • suche drożdże 
  • 2 jajka ( w wersji vege bez jajek)
  • cukier
  • sól 
  • masło lub olej koksowy 

 

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą i odstawić :

  • 60 ml mleka ( w wersji vege – wody)
  • 30 ml wody
  • 20 gram mąki pszennej 

Osobno wymieszać i odstawić na 10 minut:

  • 120 ml ciepłego mleka ( lub wody)
  • 9 gram suchych drożdży 

W misce połączyć:

  • 320 gram mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 żółtko ( w wersji lege bez jaj) 
  • 35 gram cukru 
  • szczyptę soli 
  • 40 gram roztopionego masła ( w wersji vege oleju kokosowego nierafinowanego)

Do miski dodać pozostałe przygotowane składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1- 2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić i uformować 8 kulek. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( do zarumienienia)

 

SOS

Składniki:

  •  2 świeże ogórki 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku utarte w moździerzu
  • sok z 1 cytryny
  • jogurt typu greckiego lub jogurt wegański
  • mięta
  • koperek 

Wykonanie:

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, dodać sól i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcinać. Przełożyć do miski, dodać posiekane zioła, jogurt, sok z cytryny, czosnek i przyprawić do smaku.

 

KOTLETY

Składniki:

  • 1 opakowanie koletów sojowych
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • pieprz i sól do smaku 

 

Wykonanie :

Kotlety ugotować w wodzie z odrobiną sosu sojowego. 

Z pozostałych składników przygotować marynatę łącząc je ze sobą. Ugotowane kotlety po ostudzeniu pokroić w paski i wymieszać dokładnie z marynatą. Odstawić na 30 minut. Smażyć na patelni na oliwie z oliwek. 

 

Przed podaniem bułeczki przekrój na pół i podpiecz delikatnie na suchej patelni. Na płaską część bułeczki nakładaj – sos, liść sałaty, „mięso”z kotletów sojowych, pomidora, sos, ogórka kiszonego, marynowaną czerwoną cebulę. Wierzch bułeczki posmaruj od spodu sosem i przykryj całość.

 

Smacznego!