Nareszcie nadeszła ta chwila, kiedy pomidory są już na tyle dojrzałe że można zacząć z nich robić przetwory do domowej spiżarni. Ten przepis, odziedziczyłam po mojej nieżyjącej już babci Ninie, która urodziła się i mieszkała na Ukrainie.
Pomidory w tym przepisie kiszą się przez 5-7 dni a następnie są przecierane przez sito i mieszane z ziołami.

Składniki :

👉1/2 szklanka soli (najlepiej Kłodawskiej)
👉 2 kg mięsistych pomidorów
👉 1 kg pomidorów koktajlowych
👉 2 ząbki czosnku
👉 macierzanka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ułożyć je najlepiej w glinianym naczyniu do kiszenia. Małe pomidorki oprosić na pół i dokładnie wymieszać z pozostałymi pomidorami. Zasypać wszystko solą, dodać czosnek i macierzankę. Przykryć czystą gazą i obciążyć talerzem od góry. Odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce pamiętając aby codziennie zmieniać gazę.
Po tym czasie przetrzeć całość przez sito i przelać do wypatrzonego słoja. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego 🍀