To przepis dla tych, którzy znudzeni są klasyczną wersją kalafiora polanego masłem z bułka tartą. Przygotowuje się go równie szybko co jego klasyczną wersję ale smak jest zupełnie inny. Sami spróbujcie.

Składniki

1 główka kalafiora

4 łyżki oliwy z oliwek

1 czubata łyżeczki kurkumy

1 czubata łyżeczka kolendru

1/2 łyżeczki płatków chili

2 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Wrzuć na wrzątek podzielonego na różyczki kalafiora i gotuj 10 minut.

Odcedź kalafiora i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj przyprawy oraz bułkę tartą i smaż aż bułka się przyrumieni. Polej nią kalafiora.

Wstaw kalafiora do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Podawaj z sałatą i mamałygą.

Smacznego