Ciecierzyca jest doskonałym źródłem witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B5,B6 i B9).

Jest także dobrym źródłem witaminy K1, odpowiadającej za krzepliwość krwi oraz  cennych minerałów, między innymi magnezu (wpływa na układ mięśniowy, wspomaga koncentrację i pracę mózgu), fosforu (mineralizuje kości, dzięki czemu są mocne i odporne na urazy), żelaza (transportuje tlen do komórek, bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek), potasu (dba o to, by ciśnienie utrzymywało się na prawidłowym poziomie, jest ważnym pierwiastkiem dla pracy mózgu i mięśni) oraz cynku (jego niedobory prowadzą do wypadania włosów i chronicznego zmęczenia).

100 gramów ciecierzycy to ponad 70% dziennego zapotrzebowania na miedź oraz ponad 1000% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Pokrzywa dzięki swoim bogactwom witamin, minerałów, biopierwiastków i kwasów organicznych ma szeroki wachlarz zastosowań min. przy różnego rodzaju osłabieniach – spowodowanych chorobą, przyjmowaniem antybiotyków, przy anemii czy astmie. Zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny we krwi. Reguluje przemianę materii dzięki podnoszeniu dobowej ilości wydalanego moczu oraz hamowaniu recepcji zwrotnej. Silnie wpływa na przemianę materii.  Dzięki obecności witamin i minerałów doskonale uzupełnia ich braki.

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • ½  awokado
  • garść świeżej pokrzywy
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • Sól i pieprz
  • Świeża pokrzywa

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Pokrzywę sparzyć na sicie wrzącą wodą.

Do miski z ciecierzycą dodać ½ obranego avocado, łyżeczkę pasty tahini, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju lnianego, pokrzywę oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki)/ Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.

Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.

Podawać z  liśćmi pokrzywy i kwiatami koniczyny łąkowej