Ciecierzyca jest doskonałym źródłem witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B5,B6 i B9).
Jest także dobrym źródłem witaminy K1, odpowiadającej za krzepliwość krwi oraz cennych minerałów, między innymi magnezu (wpływa na układ mięśniowy, wspomaga koncentrację i pracę mózgu), fosforu (mineralizuje kości, dzięki czemu są mocne i odporne na urazy), żelaza (transportuje tlen do komórek, bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek), potasu (dba o to, by ciśnienie utrzymywało się na prawidłowym poziomie, jest ważnym pierwiastkiem dla pracy mózgu i mięśni) oraz cynku (jego niedobory prowadzą do wypadania włosów i chronicznego zmęczenia).
100 gramów ciecierzycy to ponad 70% dziennego zapotrzebowania na miedź oraz ponad 1000% dziennego zapotrzebowania na mangan.
Pokrzywa dzięki swoim bogactwom witamin, minerałów, biopierwiastków i kwasów organicznych ma szeroki wachlarz zastosowań min. przy różnego rodzaju osłabieniach – spowodowanych chorobą, przyjmowaniem antybiotyków, przy anemii czy astmie. Zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny we krwi. Reguluje przemianę materii dzięki podnoszeniu dobowej ilości wydalanego moczu oraz hamowaniu recepcji zwrotnej. Silnie wpływa na przemianę materii. Dzięki obecności witamin i minerałów doskonale uzupełnia ich braki.
Składniki:
- 100g ugotowanej ciecierzycy
- ½ awokado
- garść świeżej pokrzywy
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
- Sól i pieprz
- Świeża pokrzywa
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
Pokrzywę sparzyć na sicie wrzącą wodą.
Do miski z ciecierzycą dodać ½ obranego avocado, łyżeczkę pasty tahini, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju lnianego, pokrzywę oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki)/ Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.
Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.
Podawać z liśćmi pokrzywy i kwiatami koniczyny łąkowej