Mięta działa silnie bakteriobójczo i lekko przeciwbólowo. Pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy, działa wiatropędnie, żółciopędnie i żółciotwórczo. Poprawia apetyt, obniża ciśnienie krwi. Pomaga w stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, zaburzeniach nerwowych, bezsenności, migrenie, nerwobólach, zaburzeniach miesiączkowania, stanach gorączkowych, kaszlu, krztuścu, chrypce a także przy nadciśnieniu.

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki czerwonych porzeczek
  • Kilka liści świeżej mięty
  • 40 ml pasty tahini
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie a następnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli i całej główki nieobranego czosnku. Po ugotowaniu przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Miętę dokładnie umyć

Do miski z ciecierzycą dodać porzeczki, łyżeczkę pasty tahini, sok z ½ cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, miętę oraz odrobinę lodowatej wody ( około 1/3 szklanki). Lodowata woda sprawi że składniki humusu doskonale się ze sobą połączą tworząc puszystą masę.

Całość miksować przez 3-4 minuty blenderm na wysokich obrotach. Dodać do smaku sól i pieprz i ponownie miksować. W razie potrzeby dla uzyskania rzadszej konsystencji dodać według uznania odrobinę zimnej wody.

Podawać z owocami porzeczki i liśćmi mięty