Golasy to typowe danie wiejskie. Sporządzano je z tego, co akurat było w domu. Jest to przepis podkarpackiej wschodniej kuchni kresowej, gdzie danie to było niezwykle popularne. Już sama nazwa przywołuje uśmiech na twarzy. Golasy pieczono niegdyś w tak zwanych duchówkach (część pieca) zazwyczaj w żeliwnych garnkach. Ser pieczołowicie ucierano w glinianych makutrach a w każda gospodyni domowa miała swój sekretny zestaw ziół który dodawała do potrawy. Golasy można podawać z rozmaitymi sosami – świetnie smakują z sosem grzybowym, pomidorowym czy koperkowym. Świetnie smakują też polane olejem lnianym lub konopnym tłoczonym na zimno.
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
½ kg twarogu od szczęśliwej krowy
5 jajek od szczęśliwej kury
1 cebula
1 łyżka masła
Kapusta biała do wyłożenia formy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
½ łyżeczki zmielonej gorczycy białej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Ziemniaki i twaróg przetrzeć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z odrobiną soli. Połączyć ze sobą kaszę, przetarte ziemniaki, twaróg, jajka i doprawić całość przyprawami.
Blachę do pieczenia wyłożyć liśćmi białej kapusty, wlać na nie masę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Podawać z sosami lub olejem tłoczonym na zimno.