Golasy to typowe danie wiejskie. Sporządzano je z tego, co akurat było w domu. Jest to przepis podkarpackiej wschodniej kuchni kresowej, gdzie danie to było niezwykle popularne. Już sama nazwa przywołuje uśmiech na twarzy. Golasy pieczono niegdyś w tak zwanych duchówkach (część pieca) zazwyczaj w żeliwnych garnkach. Ser pieczołowicie ucierano w glinianych makutrach a w każda gospodyni domowa miała swój sekretny zestaw ziół który dodawała do potrawy. Golasy można podawać z rozmaitymi sosami – świetnie smakują z sosem grzybowym, pomidorowym czy koperkowym. Świetnie smakują też polane olejem lnianym lub konopnym tłoczonym na zimno.

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko

½ kg twarogu od szczęśliwej krowy

5 jajek od szczęśliwej kury

1 cebula

1 łyżka masła

Kapusta biała do wyłożenia formy

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kolendry

½ łyżeczki zmielonej gorczycy białej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka lubczyku

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Ziemniaki i twaróg przetrzeć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z odrobiną soli. Połączyć ze sobą kaszę, przetarte ziemniaki, twaróg, jajka i doprawić całość przyprawami.

Blachę do pieczenia wyłożyć liśćmi białej kapusty, wlać na nie masę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Podawać z sosami lub olejem tłoczonym na zimno.