Składniki 

  • duża głowa kapusty słodkiej (ok. 1,5 kg),
  • 1 kg ziemniaków,
  • 4-5 cebul średniej wielkości,
  • 2 bułeczki,
  • łyżka oliwy,
  • szklanka kaszy gryczanej,
  • pieprz,
  • sól

Wykonanie:

Kapustę umyć, wykroić głąb, wło­żyć całą do garnka z wrzątkiem i ugotować. Zdjąć z niej liście i zmiażdżyć tłuczkiem nerwy liściowe. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce; soku nie odciskać i nie odlewać. Na nieco grubszej tarce zetrzeć 2-3 cebule, Pozostałe 2 pokrajać drobniutko i przyrumienić na oliwie. Dodać namoczone i odciśnięte bułki. Ka­szę sparzyć i przepuścić przez ma­szynkę razem z resztkami obgoto­wanej kapusty. Wszystkie skład­niki wymieszać, dodając pieprz i sól. Nadzienie jest dość rzadkie, ale płyn w czasie duszenia spulchni kaszę. Podzielić je na tyle części, ile jest przygotowanych liści kapusty, Nałożyć farsz na każdy liść i zwijać grube wałki, zaczynając od nasady. Uformowane gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, zalać wrzątkiem, oprószyć solą i dusić powoli na płycie lub w piekarniku; jeżeli potrzeba, dolać trochę wody.

 Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać dowolnym sosem.