Galaretka z agarem to wspaniała alternatywa dla wegetarian i wegan. Agar to substancja żelująca, która jest pozyskiwana z naturalnie występujących alg morskich. dlatego inna jej nazwa to “morska żelatyna”.
Agar jest najczęściej dostępny w postaci proszku, listków, kostek lub nitek. Bardzo dobrze rozpuszcza się we wrzącej wodzie. Natomiast w wodzie zimnej i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. W zimnej wodzie agar pęcznieje, rozpuszcza się w temperaturze 85 st. C, a podczas ochładzania zestala się w temperaturze 34 – 43oC, tworząc żelowe ciało stałe przypominające wyglądem schłodzoną galaretkę.
Składniki:
- 1 duży por
- 4 marchewki
- 3 szklanki zielonego groszku
- Natka pietruszki
- Natka szczypiorku
- Garść mięty
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Olej kokosowy nierafinowany do smażenia
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki agaru
Wykonanie:
- Pora przekrój na pół a następnie drobno pokrój. Marchewkę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielski i pieprz. Duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
- W tym czasie w rondelku zagotuj osoloną wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej zielony groszek. Gotuj przez około 5-10 minut aż groszek będzie miękki. Groszek przecedź przez sito i przelej zimną wodą, aby nie stracił koloru.
- Z podduszonych warzyw wyjmij liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dodaj do warzyw sos sojowy i przypraw całość solą i pieprzem.
- W osobnym garnku zagotuj bulion i kiedy zacznie wrzeć dodaj do niego agar i intensywnie wymieszaj trzepaczką.
- Do podduszonych na patelni warzyw dodaj groszek, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Zalej całość bulionem i odstaw do schłodzenia na około 4-5 godzin.
- Podawaj skropione skokiem z cytryny, octem balsamicznym lub domowej roboty octem jabłkowym