Składniki:

1 kg domowej kapusty kiszonej

3 jajka od szczęśliwej kury

½ szklanki mleka od szczęśliwej krowy

mąka płaskurka lub samopsza

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

pęczek koperku

1 cebula

śmietana do podania

Wykonanie:

Cebulę obierz, pokruj w kostkę i usmaż na łyżce oleju kokosowego nierafinowanego. Kapustę kiszoną wypłucz dokładnie 3 razy w zimnej wodzie a następnie ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu bardzo dokładnie odciśnij ją z wody i poszatkuj. Dodaj do kapusty 3 jajka, mleko oraz mąkę – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Czosnek utłucz dokładnie w moździerzu z odrobiną soli, poszatkuj koperek i dodaj z podsmażoną cebulą do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym tak jak placki ziemniaczane. Podawaj ze swojską śmietaną z odrobiną czosnku.