Dziś przeciwzapalna zupa, polecana szczególnie osobą po przebytym OZT.

Aromatyczne przyprawy takie jak kurkuma, imbir, kardamon czy cynamon działają silnie przeciwzapalnie, dzięki czemu pozwalają utrzymać trzustkę w dobrym stanie. Dodatkowo, imbir silnie podbudza trzustkę do działania, przez co zmniejsza się wchłanianie szkodliwych substancji.

Kolendra, posiada silne właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, pobudza perystaltykę jelit, pomaga przy wzdęciach, poprawia trawienie, wspomaga przepływ żółci i soku trzustkowego oraz działa silnie bakteriobójczo.

Ze względu na to, iż osoby po przebytym OZT są szczególnie narażone na powikłania zdrowotne takie jak cukrzyca, w przepisie zaproponowałam komosę ryżową, która w przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu ma po ugotowaniu bardzo niski indeks glikemiczny ( Ig 35). Zawarty w niej kwas omega-3 zapobiega powstawaniu w organizmie stanów zapalnych. Quinoa, zawiera w sobie pełnowartościowe białka, dlatego też jest świetną alternatywą dla produktów mięsnych.

Wykonanie:

Dynię przekrój na pół, włóż do rękawa do pieczenia i włóż na 1 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Komosę ryżową wsyp do garnka o grubym dnie. Wstaw na mały ogień i upraż powoli ciągle mieszając aż komosa lekko się przyrumieni i będzie pachniała lekko orzechowo. Kiedy komosa się upraży, przelej ją na sicie ziemną wodą a następnie przesyp z powrotem do garnka i zalej ją 1 ½ szklanki wody. Dodaj odrobinę soli i postaw garnek na małym ogniu.

Gotuj komosę pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw nadal pod przykryciem w garnku. To pomorze jej wchłonąć resztę wody z gotowania.

Wyjmij dynię, ostudź, obierz ze skóry i umieść w garnku. Wlej do garnka 700 ml przegotowanej wody i całość dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Postaw garnek na najmniejszym ogniu. Dodaj przyprawy i doprowadź całość powoli do wrzenia a następnie gotuj jeszcze przez 15 minut ciągle mieszając, aby dynia nie przywarła do dna garnka.

Kiedy zupa dyniowa będzie gotowa, przelej ją do miski i podawaj z ugotowaną komosą ryżową, skruszonym twarogiem, olejem lnianym, kolendrą i kiełkami soczewicy.

Smacznego 🙂

Uwaga! Dobry olej lniany ma kolor ciemno słomkowy i jest w smaku mocno orzechowy. Jeżeli olej lniany pachnie lub ma posmak „rybi” to znaczy, że jest zjełczały i absolutnie nie nadaje się do konsumpcji!

Składniki:

  • ½ dyni piżmowej
  • ¼ szklanki komosy ryżowej
  • 700 ml wody
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu – koniecznie tylko cejlońskiego!
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayene – jeżeli tolerujemy

Do podania:

  • 3 płaskie łyżeczki chudego twarogu
  • ½ pęczka kolendry
  • kiełki soczewicy
  • olej lniany tłoczony w temperaturze do 40 stopni C.