Uwielbiamy w naszy domu przyrzązdzać kompot z gruszek, tym bardziej, że przed naszą chatą rośnie stara dorodna grusza, której owoce raczą nasze podniebienie przez całą jesień. Co jednak robić z hurtowymi ilościami ugotowanych gruszek? Dziś proponujemy błyskawiczne czekoladowe ciasto właśnie z gruszkami z kompotu.

Skład: 

  • gruszki z kompotu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki płaskurki
  • 150 g dobrej jakości masła
  • 3 łyżki kakao
  • miód do podania

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 st C.,
  • Formę do ciatsa wyłuż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprusz kąką.
  • Masło utrzyj na gładką masę z jajkami, przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia.Zmiksuj całość na gładką masę.
  • Ciasto przełuż do formy, a na wierzch ułuż gruszki. Piecz ok 45 min . Ciasto powinno być lekko wilgotne.

Smacznego 🙂