Uwielbiamy w naszy domu przyrzązdzać kompot z gruszek, tym bardziej, że przed naszą chatą rośnie stara dorodna grusza, której owoce raczą nasze podniebienie przez całą jesień. Co jednak robić z hurtowymi ilościami ugotowanych gruszek? Dziś proponujemy błyskawiczne czekoladowe ciasto właśnie z gruszkami z kompotu.
Skład:
- gruszki z kompotu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek mąki płaskurki
- 150 g dobrej jakości masła
- 3 łyżki kakao
- miód do podania
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 st C.,
- Formę do ciatsa wyłuż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprusz kąką.
- Masło utrzyj na gładką masę z jajkami, przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia.Zmiksuj całość na gładką masę.
- Ciasto przełuż do formy, a na wierzch ułuż gruszki. Piecz ok 45 min . Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Smacznego 🙂