To jedna z moich ulubionych potraw – Fritata czyli Tortilla Española, danie wywodzące się z Półwyspu Iberyjskiego. Jest ona lekką, sycącą, delikatną i jednocześnie bardzo obfitą potrawą.
Jemy ją często na ciepło na śniadanie lub na zimno na kolację. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale tak naprawdę w naszej lodówce jeszcze nigdy tyle nie przetrwała
Poniżej przepis na oryginalną Fritatę ale oczywiście z dodatkiem ziół.
Składniki:
- 1 szklanka dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 sporej wielkości cebule obrane i pokrojone w pióra
- 3 średnie ziemniaki, obranei pokrojone w plastry
- 8-10 świeżych jajek od szczęśliwej kurki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka rozmarynu
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej na tyle aż stanie się płynny i pachnący. Następnie ułóż na nim ziemniaki i cebulę. Zmniejsz ogień i gotuj warzywa na małym ogniu aż do miękkości.
Od czasu do czasu obracaj warzywa.
Otwórz butelkę dobrze schłodzonego Hiszpańskiego białego wina Rio Lilo i zacznij pić 🙂
W dużej misce ubij jajka. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je przez durszlak ale zachowaj olej. Odsączone warzywa włóż do mieszanki jajecznej i wymieszać pod przykryciem, dodając sól i pozostałe przyprawy. Odczekaj pięć do dziesięciu minut.
Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju z gotowanych warzyw. Wlej mieszaninę jajek i warzyw na patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż na powierzchni dania utworzy się skórka. Wówczas przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu nią potrząsając.
Kiedy całość dania stanie się stosunkowo twarda ostrożnie połóż na patelni talerz, odwróć patelnię, a następnie zsuń z talerza Fritatę z powrotem na patelnię tak aby smażyła się teraz z drugiej strony. Gotuj dalej na wolnym ogniu. Możesz obracać ją kilka razy.
Kiedy będzie już wystarczająco twarda, przełóż ją na talerz i ostudź przez co najmniej 10 minut. Pokrój w plasterki i podawaj z sałatą