Ta wersja burgerów pełna jest witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów. Przygotowuje się je naprawdę szybko a ich smak zachwyci niejednego niejadka.
Składniki:
Burgery:
- 5 buraków
- 2 łyżki nasion chia
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz ziołowy
Sos majonezowy:
- 1/2 szklanki aquafaby
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka domowej roboty octu jabłkowego
- 1 szklanka oleju roślinnego tłoczonego na zimno (np. olej rzepakowy, olej z pestek dyni)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Do podania:
- sałata rzymska
- pomidor
- ogórek kiszony
- cebula
Wykonanie:
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz ze startymi burakami. Chia zalej 3 łyżkami wrzącej wody i pozostaw a 5 minut do napęcznienia. Kapary drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj oba składniki do masy buraczanej. Następnie, dodaj do niej napęczniałe chia, sok z cytryny, sól, pieprz i mielony kminek. Całość dokładnie wymieszaj. Z buraczanej masy uformuj średniej wielkości burgery, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj majonez. Za mocą miksera ręcznego zmiksuj dokładnie z sobą aquafabę, musztardę, ocet jabłkowy i przyprawy. Powoli, nadal miksując całość małą strużką dolewaj olej aż do powstania gęstego majonezu.
Kiedy burgery się upieką, podawaj je na liściu sałaty, przełożone majonezem, plastrami pomidora, cebuli i ogórka.