Ta wersja burgerów pełna jest witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów. Przygotowuje się je naprawdę szybko a ich smak zachwyci niejednego niejadka.

 

Składniki:

Burgery:

  • 5 buraków
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy

 

Sos majonezowy:

  • 1/2 szklanki aquafaby
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka domowej roboty octu jabłkowego
  • 1 szklanka oleju roślinnego tłoczonego na zimno (np. olej rzepakowy, olej z pestek dyni)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  •  

Do podania:

  • sałata rzymska
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • cebula

Wykonanie:

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz ze startymi burakami. Chia zalej 3 łyżkami wrzącej wody i pozostaw a 5 minut do napęcznienia. Kapary drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj oba składniki do masy buraczanej. Następnie, dodaj do niej napęczniałe chia, sok z cytryny, sól, pieprz i mielony kminek. Całość dokładnie wymieszaj. Z buraczanej masy uformuj średniej wielkości burgery, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotuj majonez. Za mocą miksera ręcznego zmiksuj dokładnie z sobą aquafabę, musztardę, ocet jabłkowy i przyprawy. Powoli, nadal miksując całość małą strużką dolewaj olej aż do powstania gęstego majonezu.

Kiedy burgery się upieką, podawaj je na liściu sałaty, przełożone majonezem, plastrami pomidora, cebuli i ogórka.