Najpierw przygotuj ciasto na spód, potem śliwki, a na końcu kruszonkę.

Składniki

  • śliwki, przekrojone na pół, 1kg

Na spód:

  • masło 125 g
  • cukier 125 g
  • szczypta świeżej wanilii
  • jajka ekologiczne 3 szt
  • mąka płaskurka lub samopsza 250g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szczypta soli

Kruszonka

  • mąka płaskurka lub samopsza 200g
  • cukier 125 g plus 2 łyżeczki do posypania kruszonki
  • szczypta wanilii
  • cynamon 2 łyżeczki plus szczypta do posypania kruszonki
  • masło, stopione, 125 g

Ustawiamy piekarnik na  180 ° C

Ubij masło, cukier i wanilię na puszystą masę. Dodaj jajka i kontynuuj ubijanie przez kolejnych kilka minut. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się składników. , Gotowe ciasto wyłóż na tortownicę posmarowaną masłem i ułóż na nim śliwki.

Kruszonka na ciasto wymagają dobrego przygotowania, ponieważ należy upewnić się, że mieszanka nie jest ani zbyt wilgotna, ani zbyt sucha.

W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Wlej do niej  roztopione masło i szybko wymieszaj aż składniki się połączą.  Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna i lepka, możesz dodać trochę więcej mąki (1-2 łyżki). Jeśli jest zbyt drobna i nie tworzy większych kruszonek, dodaj więcej roztopionego masła. Posyp kruszonką śliwki.

Wymieszaj 2 łyżeczki cukru ze szczyptą cynamonu i posyp kruszonkę.

Piecz w piekarniku przez około 60 minut lub do złotego koloru na wierzchu. Ciasto odstawiamy na co najmniej 15 minut do ostygnięcia.

Ciasto z kruszonką można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.