Najpierw przygotuj ciasto na spód, potem śliwki, a na końcu kruszonkę.
Składniki
- śliwki, przekrojone na pół, 1kg
Na spód:
- masło 125 g
- cukier 125 g
- szczypta świeżej wanilii
- jajka ekologiczne 3 szt
- mąka płaskurka lub samopsza 250g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- szczypta soli
Kruszonka
- mąka płaskurka lub samopsza 200g
- cukier 125 g plus 2 łyżeczki do posypania kruszonki
- szczypta wanilii
- cynamon 2 łyżeczki plus szczypta do posypania kruszonki
- masło, stopione, 125 g
Ustawiamy piekarnik na 180 ° C
Ubij masło, cukier i wanilię na puszystą masę. Dodaj jajka i kontynuuj ubijanie przez kolejnych kilka minut. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się składników. , Gotowe ciasto wyłóż na tortownicę posmarowaną masłem i ułóż na nim śliwki.
Kruszonka na ciasto wymagają dobrego przygotowania, ponieważ należy upewnić się, że mieszanka nie jest ani zbyt wilgotna, ani zbyt sucha.
W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Wlej do niej roztopione masło i szybko wymieszaj aż składniki się połączą. Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna i lepka, możesz dodać trochę więcej mąki (1-2 łyżki). Jeśli jest zbyt drobna i nie tworzy większych kruszonek, dodaj więcej roztopionego masła. Posyp kruszonką śliwki.
Wymieszaj 2 łyżeczki cukru ze szczyptą cynamonu i posyp kruszonkę.
Piecz w piekarniku przez około 60 minut lub do złotego koloru na wierzchu. Ciasto odstawiamy na co najmniej 15 minut do ostygnięcia.
Ciasto z kruszonką można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.