Chleb na bazie mąki sorgo reguluje poziom cukru we krwi co jest niezwykle ważne dla osób po przebytym OZT!

Ten chleb to świetna zdrowa alternatywa dla osób uczulonych na gluten. Mąka sorgo składa się przede wszystkim z węglowodanów i błonnika którego zawiera prawie 6,7 g. Błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień oraz przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. 100 gram sorgo pokrywa w 21% dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na białko.

Składniki sorgo zapobiegają niektórym nowotworom takim jak rak jelit czy skóry. Sorgo wspomaga układ sercowo naczyniowy, zapobiega arteriosklerozie i zawałom.

Dobroczynnie wpływa również na układ kostny, redukując ryzyko osteoporozy i artretyzm.  Znakomicie i na długo syci i odżywia organizm.

 

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki sorgo

5 łyżek nasion babki płesznik

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez chemicznych dodatków)

1 łyżeczka soli kłodawskiej

1/2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki domowego octu jabłkowego

3 białka jaj

1 szklanka wrzątku

 

Wykonanie:

Połącz ze sobą wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do nich ocet. Połącz wszystkie składniki razem.

Do masy chlebowej wlej wrzątek i mieszaj wszystko intensywnie przez 30 sekund do połączenia się składników.

Ciasto chlebowe rozwałkuj dokładnie na desce a następnie powycinaj z niego prostokąty.

Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 20-25 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami:)